Chifle low-carb pentru burgeri
Am descoperit modul de preparare a acestor chifle acum câteva luni și de atunci le-am făcut de nenumărate ori. Poate și datorită formelor folosite, chiflele ies foarte apropiate de cele clasice, se pretează perfect pentru burgeri sau sandvișuri. Totuși, valoarea lor calorică este destul de ridicată, astfel încât dacă modul vostru de alimentație presupune număratul de calorii, vă recomand consumul moderat al acestor chifle.
Referitor la guma de xantan, aceasta este un aditiv destul de sigur care leagă aluaturile fără gluten. O găsiți în multe magazine online (de exemplu, aici), este destul de ieftină și foarte spornică. O pungă de 100 g vă poate ajunge pe mai bine de un an. În rețeta de față o puteți omite, dar chiflele vor ieși mai sfărâmicioase.
Albușul de ou din rețetă poate fi înlocuit cu ouă întregi, doar că miezul chiflelor va ieși ușor mai dens.
Pentru a obține chifle perfect rotunde, am folosit forme de silicon. Ale mele sunt din China, dar am văzut și pe emag ceva potrivit.
Pentru 3 bucăți:
- 120 g albuș de ou (poate fi înlocuit cu aceeași cantitate de ou = aproximativ 2 ouă mari)
- 50 g ou (1 ou mediu)
- 50 g pastă de susan sau de arahide (sau altă pastă de nuci cu consistență similară)
- 40 g unt topit și răcit
- 50 g făină de migdale
- 10 ml suc de lămâie
- un vârf de cuțit gumă de xantan
- un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Într-un vas se amestecă toate ingredientele uscate.
Într-un alt vas se amestecă ingredientele umede la temperatura camerei. Pasta de susan o puteți încălzi puțin în prealabil, ca să fie fluidă. Eu de obicei o adaug peste untul topit fierbinte, amestec și las câteva minute.
Se amestecă ambele compoziții cu ajutorul unui tel, timp de 1-2 minute, până la omogenizare.
Aluatul obținut se împarte în mod egal în 3 forme rotunde cu diametrul de 10 cm. Pont: pentru a obține cantități egale, folosiți cântarul. Pentru fiecare chiflă intră cam 107-108 g aluat.
Chiflele se coc la 170 grade C (căldură sus+jos, fără ventilație), timp de 25-30 de minute, până la rumenire.
Se răcesc pe un grătar, apoi se pot tăia. Dacă se păstrează într-un vas închis, devin și mai moi.
Aici aveți o poză a secțiunii, în care se vede diferența de aspect în funcție de pasta folosită. Diferența de gust este foarte subtilă și aproape dispare atunci când chiflele se răcesc.
Pentru a prepara un burger low-carb, se taie o chiflă pe grosime, se rumenesc ușor părțile tăiate (pe o tigaie încinsă sau în prăjitorul de pâine), se ung cu muștar și/sau ketchup (găsiți în comerț variante fără zahăr pentru ambele), se adaugă o chiftea proaspăt gătită la grill, acoperită sau nu cu o felie de cașcaval, și se asezonează cu ce vreți voi (foi de salată verde, felii de roșii, castraveți murați ș.a.):
TOTAL: 322 grame, 1064.5 calorii, 43.3 proteine, 94.4 lipide, 12.4 carbohidrati, 5 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.