Selecție de rețete pentru Crăciun

Toți așteptăm cu nerăbdare Crăciunul, nu-i așa? Unii pentru cadouri, alții pentru atmosferă, iar unii pentru vacanță. Partea mai puțin plăcută vine după sărbători, când de cele mai multe ori constatăm un exces de greutate. Mesele bogate în grăsimi asociate cu carbohidrați plus doze astronomice de zahăr ne provoacă stări de rău și de somnolență. Cum să te mai bucuri de Crăciun, dacă toată mișcarea pe care o faci este să te muți de la o masă la alta?

Puteți avea sărbători ALTFEL. Puneți accent pe calitate, nu pe cantitate. Mai bine 1-2 feluri de mâncare mai rafinate, decât multe și pline de amidon. Mai bine 1 sticlă de vin sec bun, decât două navete de bere și un bax de sucuri. Mai bine o tabletă de ciocolată neagră decât o tavă plină cu zece feluri de prăjituri.

Vă recomand să nu depășiți (cu mult) meniul zilnic. 2-3 aperitive, un fel principal, un platou cu brânzeturi și nuci, alt platou cu crudități, și cel mult un desert, este mai mult decât suficient.

Propunerile mele din care puteți alege sunt următoarele:

Aperitive

Plăcintă cu brânză sărată și mărar, fără făină – tăiată cuburi
Plăcintă cu brânză, busuioc și spanac – tăiată cuburi
Salată de vinete cu maioneză, se poate servi cu pâine low carb mai crocantă, fie cu sărățele keto,
Salată de pui cu castraveți murați și maioneză

Fel principal

Înainte de toate, pot fi sarmalele, pe care le puteți foarte bine face fără orez. Tărâțele de psyllium sunt opționale, sarmalele își vor păstra forma oricum. Pentru gust, mai puteți adăuga în umplutură niște dovlecel dat prin răzătoare sau câteva ciuperci.
O tartă poate fi un fel principal minunat, de exemplu, tarta cu gălbiori și bacon. În loc de gălbiori puteți folosi ciuperci champignon. Sau tarta cu somon.
Dacă preferați carnea de porc, am 2 propuneri: ceafă de porc cu ceapă caramelizată și friptură de porc. Nu uitați că la friptură merg foarte bine murăturile, de exemplu o salată din varza murată tocată.
Sau puteți prepara un pește la cuptor sau grătar, de exemplu somon sau dorada. Un sos delicios care merge la pește este sosul de gorgonzola.

Desert

După o masă mai copioasă, părerea mea e că pentru desert nu mai este loc. Dar dacă totuși nu concepeți sărbătorile fără el, măcar să fie ceva ușor de preparat, cu puține ingrediente. De exemplu, panna cotta, ambele variante: panna cotta și panna cotta cu ciocolată amară.
Vă mai recomand acest desert, la care puteți folosi fructe de pădure congelate.
Dacă țineți la tradiție, puteți face turtă dulce. Pentru alte dulciuri low-carb, vă puteți inspira de aici.
Sau pur și simplu savurați câteva pătrățele de ciocolată neagră, alături de o cafea sau un ceai.

Nu uitați măsura în ceea ce privește mâncarea și băutura. Dar o puteți uita dacă e vorba de mișcarea în aer liber! 🙂 Să aveți sărbători frumoase și cumpătate! ☃

Print Friendly, PDF & Email
Summary
Selecție de rețete pentru Crăciun
Article Name
Selecție de rețete pentru Crăciun
Description
O selecție de rețete low-carb și keto pentru Crăciun, Revelion și nu numai
Author