Sarmale în foi de viță
fel principal, garnituri

Sarmale în foi de viță

Da, în această dietă se pot mânca și sarmale, totul e să omiteți orezul, principala sursă de carbohidrați.

Pentru circa 60 de bucăți

  • 1 kg carne tocată (amestec porc cu vită)
  • 1 morcov mic, opțional
  • 1 ceapă mică
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 lingură de tărâțe de psyllium (opțional)
  • 2-3 ouă
  • 1 legătură de mărar
  • 400 ml suc de roșii
  • câteva felii de bacon sau slănină afumată
  • foi de viță
  • 1,5 linguriță sare
  • piper, cimbru
  • smântână și ardei iuți pentru servit

Într-un vas se amestecă bine carnea tocată, legumele mărunțite la robot, mărarul tăiat mărunt, ouăle, tărâțele de psyllium, sarea, condimentele. Dacă e necesar, se mai adaugă un pic de apă.

Foile de viță se spală si se scurg. Apoi se ia câte un pic de umplutură, după mărimea frunzei, și se formează sarmalele.

Se așază într-un vas (eu am folosit oala multicooker) în straturi, alternând cu felii de bacon.

Se toarnă sucul de roșii peste sarmale, se mai adaugă apă, dacă e nevoie, sarmalele nu trebuie să stea cufundate cu totul în lichid, ci cam ¾. Se pune o farfurie întoarsă peste ele, se acoperă cu capac și se dau la cuptor (sau multicooker) pentru 2 ore la foc mic din momentul când încep să fiarbă.

Se servesc cu smântână și/sau ardei iute.

La fel se pot face și cu foi de varză murată. Varza murată se ține o vreme în apă, apoi se desface în frunze care se taie în bucăți potrivite.

Sarmalele suportă foarte bine congelarea. Eu fac mereu câte o oala mare, iar după ce sunt gata și se răcesc, mai congelez câteva porții în casolete. Când ne e poftă de sarmale, scot și las să se decongeleze vreo oră, apoi le încălzesc într-o oală în zeama pe care o lasă.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Sarmale în foi de viță
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Leave a Reply