Selecție de rețete pentru Crăciun și Revelion – ediția 2021

Am răsfoit recent printre rețetele publicate de mine anul acesta pe blog și mi-am dat seama că pot să adun de-o selecție potrivită pentru sărbătorile de iarnă. Dar desigur că vă puteți inspira și din selecțiile de rețete din anii trecuți: 2020, 2019, 2018 și 2017. Sunt convinsă că veți găsi destule idei din care să alegeți.

Aș vrea să vă reamintesc că toate rețetele blogului RețeteLCHF au conținut redus de carbohidrați, de aceea se potrivesc atât persoanele care suferă de diabet, cât și celor care au optat pentru modul de alimentație keto sau low-carb.

Aperitive:

Salată mea de boeuf nu conține cartofi și nici morcovi, dar este absolut delicioasă.

Un alt aperitiv drăguț ar fi aceste rulouri de castravete și somon afumat. Se fac ușor și arată frumos pe masă.

Dacă aveți în casă Ketomix pentru sărățele și dețineți un aparat de făcut fursecuri nuci, puteți prepara niște coji sărate pentru aperitive. Acestea sunt de mare efect pe o masă festivă, putând fi umplute cu diverse paste tartinabile, de exemplu cu pate de ton cu unt sau cu pate de ouă și cremă de brânză.

Sau, cea mai rapidă variantă, dar nu mai puțin aspectuoasă: un cubuleț de unt + o feliuță de somon afumat sau o jumătate de linguriță de icre roșii.

Un alt suport potrivit pentru salatele tartinabile sunt legumele crude, de exemplu andivele sau feliile de ardei. Le văd perfecte pentru servirea salatei de vinete, iar anul acesta vă propun 2 variante: salata de vinete cu ouă și salata turcească numită Mütebbel sau Mutabal.

Tot de inspirație turcească este și crema de brânză cu nuci, numită Girit ezmesi, un adevărat deliciu care nu va lăsa pe nimeni indiferent, garantez.

Și un pate de ficat dă bine pe o masa festivă, mai ales unul care se face rapid, fără ca gustul să sufere.

Un aperitiv mai original ar putea fi pâinea carnivoră tăiată pătrățele. Servită cu legume, va constitui un subiect de discuție între musafiri privind ghicitul compoziției din care e preparată.

A apucat cineva să prepare anul acesta pastramă crud-uscată din pulpă de curcan? Dacă da, o feliați subțire de tot și o serviți pe lângă vin și brânzeturi. Dacă nu, o faceți pentru alte sărbători ale iernii sau pentru la anul.

Și apropo de brânzeturi, nu treceți cu vederea această plăcintă, chiar dacă nu e sezonul leurdei. Frunzele de leurdă pot fi înlocuite cu baby spanac, iar plăcinta o tăiați pătrățele sau triunghiuri mici.

Tot la aperitive aș încadra și chifteluțele din calamari. Sunt atât de gustoase chiar și în stare rece, încât sigur vor avea succes pe platoul de antreuri.

Fel principal:

Felurile principale tradiționale de Crăciun sunt sarmalele și friptura.

Rețete de sarmale noi nu am publicat anul acesta pe blog, dar vă puteți inspira din cele existente: sarmale în foi de viță și sarmale în varză murată, cu ciuperci. Niciuna din rețete nu conține orez, iar ciupercile pot fi înlocuite cu dovlecel ras.

În ceea ce privește friptura, cea gătită lent este mereu alegerea ideală de sărbători. Pe lângă faptul că presupune efort minim în preparare, gustul este întotdeauna unul de vis. Anul acesta vă propun friptura sfâșiată, fie că o faceți din carne de porc, vită sau pasăre, rezultatul va fi foarte fraged și savuros.

Dacă vreți ceva mai simplu, puteți să coaceți un pui întreg la cuptor, marinându-l în prealabil în iaurt și suc de lămâie.

O altă variantă gustoasă o reprezintă rulourile de pui cu slănină. Chiar dacă sunt făcute din piept de pui, slănina le dă frăgezimea care lipsește de obicei acestui tip de carne.

Alături de carne eu vă sugerez să serviți doar murături. Dacă le aveți făcute în casă, este perfect. Altfel, alegeți-le citind cu atenție eticheta. Niște legume fermentate doar cu sare sunt bogate în bacterii benefice și enzime și vor ușura digestia în perioada aceasta (prea) plină de alimente diverse.

Desert:

Pentru a fi mai simplu, am adunat toate rețetele dulci în 2 eBook-uri. Unul cu dulciuri de Crăciun, iar altul cu dulciuri de Revelion. Fiecare din ele are pe prima pagină un cuprins. Pentru a ajunge la rețeta dorită, apăsați pe denumirea ei din cuprins. Dacă doriți să aflați valorile nutriționale sau să vedeți poze din proces, faceți click pe poza fiecărei rețete și veți ajunge pe pagina respectivă de pe blog.

Să aveți sărbători pline de bucurii și să ne auzim și la anul, eu cu rețete noi, iar voi cu întrebări, păreri și aprecieri. La mulți ani!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
Selecție de rețete pentru Crăciun și Revelion – ediția 2021
Article Name
Selecție de rețete pentru Crăciun și Revelion – ediția 2021
Description
Selecție de rețete pentru Crăciun și Revelion – ediția 2021
Author