Pulled pork – Porc sfâșiat, zdrențe de porc
fel principal, garnituri

Pulled pork – Porc sfâșiat, zdrențe de porc

O carne fragedă se poate obține cu minim de efort, optând pentru modul lent de gătire. Știu acest procedeu și îl prefer deja de ani de zile, fie folosind vasul special (slow cooker), fie cuptorul la temperatură minimă. Pulled pork este o carne gătită tot lent, dar cu condimente specifice. La sfârșitul gătirii, parcă pentru a scoate și mai mult în evidență frăgezimea cărnii, aceasta se sfâșie cu două furculițe, amestecând-o cu sosul din tavă, obținând un rezultat absolut savuros.
Am studiat mai multe rețete de pulled pork, iar majoritatea din ele conțineau zahăr și sos barbeque. Am adaptat rețeta, ca să fie potrivită modului de alimentație sărac în carbohidrați și să ne placă și gustul. În loc de sos barbeque am folosit sos de roșii făcut de mine. Acesta conține ardei capia care dau dulceață sosului. Dacă aveți bulion simplu de roșii, îl puteți îndulci ușor.
Boiaua afumată poate fi înlocuită cu boia simplă, dar anume gustul de afumat dă un gust specific cărnii, mai ales în absența sosului de tip barbeque. Puteți încerca ambele variante și să vedeți care vă place mai mult.
În același mod se poate găti carnea de vită sau de pui/curcan (și astfel vom obține pulled beef sau pulled chicken/turkey). La vită timpul de gătire va fi același, iar la pui sau curcan ar fi de ajuns și 4 ore.

Pentru circa 12-14 porții

  • o bucată de ceafă de porc de circa 2 kg
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță cu vârf de boia afumată
  • 1 linguriță de cimbru
  • ½ linguriță de piper măcinat
  • ½ linguriță de boabe de coriandru măcinate
  • 2 cepe (100 g)
  • 3-4 căței de usturoi (20 g)
  • 200 ml bulion de roșii
  • 1 linguriță de îndulcitor, opțional

Condimentele se amestecă într-un castron împreună cu sarea. Se freacă bucata de carne cu acest amestec.
Se pune la rece, acoperită, pentru 24-48 de ore. În ziua gătirii, carnea se scoate din frigider cam cu 2-3 ore înainte.

În vasul de slow cooker (sau cel care va merge la cuptor) se pune ceapa tăiată împreună cu usturoiul. Se așază bucata de carne peste, apoi se toarnă bulionul de roșii (îndulcit sau nu).
Se setează programul slow cook pe HIGH, pentru 6 ore. Dacă folosiți cuptorul, alegeți o temperatură mică (110-130 grade C), și acoperiți vasul cu un capac sau folie de aluminiu. La jumătatea timpului, bucata de carne trebuie întoarsă. La slow cooker nu e nevoie.

Când carnea e gata, se sfâșie cu ajutorul a două furculițe în zdrențe, amestecându-le cu sosul din tavă. Treaba asta se poate face direct în vasul în care carnea s-a copt, sau se poate muta într-un alt vas, în care se va face și servirea.

Carnea de porc sfâșiată se poate consuma în multe moduri: pe tartine, în burgeri sau quesadilla, sau pe lângă o garnitură. Merge minunat, spre exemplu, cu piure de conopidă.

Se păstrează la rece cel puțin 3 zile. Din câte am înțeles, suportă foarte bine și congelarea. La noi nu este cazul. 😉


TOTAL: 2320 grame, 3987.8 calorii, 396.8 proteine, 246.6 lipide, 22.7 carbohidrati, 1.8 fibre

Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Pulled pork – Porc sfâșiat, zdrențe de porc
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)

Leave a Reply