Piure de conopidă
fel principal, garnituri

Piure de conopidă

Seamănă la aspect cu piureul de cartofi, dar nu e deloc periculos pentru siluetă. Gustul de conopidă gătită poate nu e pe placul tuturor, însă untul, smântâna dulce și parmezanul înnobilează gustul final al piureului. Nouă ne place mult. Merge ca garnitură la orice friptură ori pește, sau simplu, însoțit doar de o salată de crudități.

Pentru 2 porții

  • 1 conopidă de circa 300-350 g
  • un cubuleț de unt (25 g)
  • 50-100 ml smântână dulce (30-35% grăsime)
  • sare, piper
  • 2-3 fire de mărar sau ceapă verde, opțional
  • 1-2 linguri de parmezan ras

Conopida se spală, se desface buchețele și se pune la fiert la abur. Eu folosesc o sită pusă într-o oală cu apă. Se fierbe cam 15-20 de minute, se mai face proba cu o furculiță.

Între timp, se înfierbântă smântâna într-un ibric.

Când conopida a fiert, se mută într-un vas și pasează cu mixerul vertical, adăugând untul și smântâna câte un pic, până capătă consistența dorită. La final se pune și parmezanul ras, se sărează și piperează după gust. La servire se presară cu mărarul sau ceapa verde tocate mărunt. Se servește imediat.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply