Pastramă crud-uscată din pulpă de curcan
salate, aperitive, diverse

Pastramă crud-uscată din pulpă de curcan

Un aperitiv aspectuos, valoros anume prin faptul că e preparat personal. Un motiv de a te lăuda în fața musafirilor cu capacitățile tale de super bucătar, când de fapt toate eforturile se reduc la a aștepta să treacă timpul de maturare. O facem împreună pentru Crăciun sau Revelion?

  • 1 pulpă de curcan cu os
  • condimente (eu am folosit cimbru, boabe măcinate de coriandru, piper și boia)
  • sare grunjoasă neiodată
  • fașă de tifon

Pulpa de curcan se curăță de piele. Se presară abundent cu amestecul de condimente, apăsând cu mâna pe toate părțile. Se toarnă sare într-un vas încăpător, se pune pulpa condimentată și se acoperă complet cu sare. Vasul se dă la frigider, acoperit cu un prosop, pentru 3 zile. Apoi pulpa se va întoarce pe partea cealaltă, se completează cu sare și se ține alte 3 zile la rece. Sarea se va umezi, este normal, scopul este să tragă umezeala din carne.

După cele 6 zile în sare, se scoate pulpa și se curăță bine cu ajutorul unei pensule. Apoi aceasta se va înfășura într-o fașă de tifon. Va arăta ca o mumie 🙂

Pulpa înfășată se va ține agățată într-un loc rece și aerisit (balcon sau pivniță) circa 7-10 zile. Eu am prins-o de uscătorul de rufe din balcon, sub geam, ca să evit să bată lumina pe ea.

Timpul orientativ este de 7-10 zile, dar poate să difere în funcție de temperatură și de câtă apă a reușit sarea să scoată din carne. La pipăit, pulpa trebuie să fie destul de fermă, fără părți moi. Dacă se respectă această condiție, se va mută pulpa în frigider pentru alte 10-14 zile, pentru etapa a doua de maturare.

După acest interval, în sfârșit, se înlătură tifonul.

Pulpa maturată se feliază foarte subțire cu ajutorul unui cuțit special (subțire și lung). Se servește la vin, pe lângă brânzeturi maturate.


TOTAL: 850 grame, 1120 calorii, 150 proteine, 50 lipide, 0 carbohidrati, 0 fibre

Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Pastramă crud-uscată din pulpă de curcan
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Leave a Reply