Sarmale în foi de varză murată, cu ciuperci și fără orez
fel principal, garnituri

Sarmale în foi de varză murată, cu ciuperci și fără orez

Mai am o rețetă de sarmale pe blog, dar asta e îmbunătățită, zic eu. Nu conține nici morcov, nici tărâțe de psyllium. Iar combinația de varză murată cu carne și ciuperci este pur și simplu irezistibilă.
Pentru gătit sarmalele vă recomand fie cuptorul (la foc foarte mic), fie o oală cu funcție de gătire lentă (multicooker sau slow cooker).

Pentru 50-60 de bucăți

  • 1,5 kg carne tocată (porc sau amestec cu vită)
  • 500 g ciuperci
  • un pic de ulei de măsline, pentru călit ciupercile
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 ouă
  • 400 ml suc de roșii
  • felii de bacon, kaizer sau slănină afumată, opțional
  • 1 linguriță de sare
  • piper măcinat, cimbru
  • smântână și ardei iuți pentru servit
  • 1 varză mare murată

Varza se pune în apă rece să stea vreo jumătate de oră. Se scurge bine de apă și se desface în frunze. Acestea se rup în bucăți mai mici, potrivite ca mărime pentru fiecare sarma. Partea îngroșată a frunzelor se taie mărunt, la fel și resturile de varză.

Ciupercile se dau prin răzătoarea mare (sau se taie cubulețe mici) și se călesc într-o tigaie, în puțin ulei de măsline, până la evaporarea lichidului.

Într-un castron se amestecă carnea tocată, ciupercile răcite, ceapa și usturoiul tocate mărunt, sarea, condimentele și ouăle.
Se ia câte puțin din compoziția rezultată, se pune pe o frunză de varză și se rulează sarmalele (în forma care vă place).

Într-o oală (eu folosesc multicooker) se pune pe fund un strat de varză tocată, apoi se așază sarmalele în straturi. Între acestea, opțional, se pun felii de afumătură.

Peste ultimul strat de sarmale se pune varză tocată. Sucul de roșii se dizolvă cu apă și se toarnă peste sarmale. Se mai adaugă apă, dar lichidul nu trebuie să acopere sarmalele, ci să fie cam pe ¾. Se pune o farfurie întoarsă peste sarmale, se dă vasul în cuptor la foc mic (120-150 grade C) pentru vreo 4-5 ore. Sau se folosește funcția de gătire lentă de la multicooker (stew la modelul meu), cam același interval de timp.
Sarmalele se servesc fierbinți, cu smântână și ardei iute, după dorință.

Suportă foarte bine congelarea, așa că puteți să faceți o cantitate mai mare de sarmale și să congelați porționat din ele, pentru a le savura și mai târziu.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Sarmale în foi de varză murată
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Leave a Reply