Plăcintă cu brânză, busuioc și spanac
fel principal, garnituri pâine, tarte sărate LCHF salate, aperitive, diverse

Plăcintă cu brânză, busuioc și spanac

O plăcintă aromată, cu foarte puțini carbohidrați. O puteți servi ca aperitiv (rece) sau ca fel principal (caldă), pe lângă o salată.
Aluatul este minunat, se poate folosi și cu alte umpluturi. Sursa: lchf.ru

Pentru 8-12 felii:

Aluat:

  • 125 g + 1-2 linguri, dacă mai e nevoie
  • 3 linguri semințe de susan
  • 1 lingură tărâțe de psyllium
  • 60 g unt
  • 1 ou
  • ½ linguriță sare

Umplutură:

  • 200 ml smântână fermentată mai grasă (minim 20% grăsime)
  • 300 g telemea sau brânză de vaci grasă
  • 150 g cașcaval ras
  • 4 ouă
  • 1 legătură de busuioc proaspăt (eu am folosit congelat)
  • 70 g frunze de spanac
  • 1-2 linguri parmezan ras
  • sare, piper și alte condimente după gust

Cât se prepară aluatul, cuptorul se încinge la 200 grade C
Se amestecă într-un bol făina de migdale, susanul, tărâțele de psillium și sarea.
Se adaugă untul moale tăiat cubulețe și oul, și se amestecă până la obținerea unui aluat omogen.
Aluatul se întinde într-o formă dreptunghiulara (20/30 cm), unsă în prealabil cu unt, formând o bază și margini de vreo 2-2,5 cm.
Se dă tava în cuptor pentru câteva minute.

Într-un bol amestecați telemeaua/brânza de vaci cu cașcavalul ras, busuiocul tăiat și ouăle. Se toarnă jumătate din amestec în tava cu aluat, se așază frunzele de spanac în strat, apoi se toarnă deasupra și restul umpluturii, nivelând cu lingura. Se presară cu parmezan ras.

Se coace la 200 grade C, timp de 25-30 de minute, până se prinde suprafața și se rumenește ușor. Spre sfârșit, se poate acoperi un pic cu folie de aluminiu.

Plăcinta se servește caldă sau rece. Tăiată cuburi, merge perfect ca gustare la pachet sau la un picnic.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply