Varză murată tocată
salate, aperitive, diverse

Varză murată tocată

Legumele fermentate natural sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și mai ales probiotice. Aceste bacterii sunt direct responsabile pentru sănătatea digestiei, contribuind la optimizarea florei intestinale, dar au efecte pozitive și asupra imunității organismului. E bine să consumăm zilnic legume murate: castraveți, gogonele, varză, singura condiție este să fie murate în sare, nu în oțet! Prin procesul de fermentație, aceste legume devin mai digerabile, le scade conținutul de glucide și le crește cel de nutrienți.

 Varza murată este un aliment foarte prețios pentru sănătate, fiind totuși atât de ieftin și atât de la îndemână. Cea mai potrivită varză pentru murat este, desigur, cea de toamnă, densă și crocantă.

Din lipsă de spațiu, eu murez varza doar în varianta tocată. E minunată pentru salate, dar și pentru varianta călită la cuptor, ca „suport” pentru o rață grasă.

Rețeta de bază conține de obicei varză și sare. De cele mai multe ori se adaugă și morcov, iar mie îmi place să mai pun în ea usturoi și boabe de coriandru (un mic secret de la mama mea). Varza iese aromată și crocantă. Vă sfătuiesc să profitați de această perioadă, piețele sunt acum pline de varză. Dacă nu aveți beci, găsiți loc în frigider măcar pentru 2-3 borcane, n-o să vă pară rău.

Din cantitățile de mai jos, mi-au ieșit 3 borcane, două mici și unul mai mare.

  • 4 kg varză
  • 50-60 g (2-3 linguri) de sare neiodată
  • 1 morcov
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lingură boabe coriandru (dacă nu vă place aroma lui, nu puneți)

Varza se curăță de frunzele exterioare și se taie fâșii subțiri cu cuțitul. Morcovul se dă prin răzătoare, usturoiul se pisează, semințele de coriandru se macină un pic în mojar, cât să se spargă, ca să elibereze aroma.

Se amestecă toate într-un castron mare, se adaugă sarea și se freacă bine între mâini, până varza lasă suc. Se pune o farfurie peste varză, peste care se așază o greutate (de exemplu, un borcan mare plin cu apă). Se lasă la temperatura camerei câteva zile, să fermenteze.

De câteva ori pe zi va fi nevoie să scoateți greutatea și să înțepați din loc în loc varza până la fundul vasului cu un cuțit lung sau cu un băț de frigăruie. Îl mișcați ușor în toate părțile și veți vedea că ies bule la suprafață. Acest proces este necesar pentru vânturarea compoziției și eliberarea gazelor de fermentație.

După câteva zile, depinde de temperatura camerei, zeama nu va mai face bule, se va limpezi, iar varza se va mura. Cel mai bine e să gustați și vă dați seama imediat când e murată. Atunci o puneți în borcane curate, presând-o bine, iar când umpleți borcanul, se toarnă și un pic de zeamă deasupra. Varza murată în acest fel se păstrează la rece și întuneric (frigider, pivniță).

Pentru o salată simplă, puneți varză murată într-un castron, adăugați o ceapă tăiată și ulei de măsline. Piperul negru măcinat este foarte binevenit și el în această combinație.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Varză murată tocată
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 27 Review(s)

Leave a Reply