Friptură de porc
fel principal, garnituri

Friptură de porc

Cred că orice persoană pricepută cât de cât la gătit știe să facă o friptură. Nu e mare lucru să condimentezi o bucată de carne și să o bagi la cuptor. Totul e să alegi o carne grasă (ca să iasă friptura suculentă), condimentele potrivite, să le combini, să le lași o vreme să se „împrietenească”, și apoi să dai carnea la cuptor. În plus, friptura este o mâncare potrivită atât pentru mese festive, cât și pentru cele zilnice. Iar din resturile de friptură se pot încropi cu ușurință gustări și alte feluri de mâncare.

Rețeta de față nu este una festivă, ci de fiecare zi. Am folosit bucăți mai mici de carne, ca să se facă mai rapid. Am alternat bucăți de pulpă și fleică pentru grăsime.

Pentru 4-6 porții

  • 1 kg carne grasă de porc (ceafă, pulpă, fleică)
  • condimente, eu am avut un amestec care conține piper, oregano, fulgi de ardei iute, usturoi
  • sare
  • ulei de măsline, opțional

Carnea se spală, se șterge cu prosoape de hârtie, se porționează, dacă se dorește. Se condimentează și se sărează, se toarnă un pic de ulei, apoi se amestecă bine, ca să fie toată carnea acoperită.

Se lasă la rece măcar o oră.

Se încinge cuptorul la 200 grade C. Tava se acoperă cu capac sau folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 1 oră. Peste vreo jumătate de oră se scoate capacul/folia, ca să se mai evapore lichidul și să rumenească friptura. Din când în când se amestecă bucățile de carne, ca să se rumenească uniform. Când e gata, se scoate din cuptor și se lasă acoperită vreun sfert de oră, apoi se servește.

Noi am mâncat-o cu piure de conopidă și a fost delicioasă.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply