Tartă cu gălbiori și bacon
Această tartă e o minunăție: gălbiori aromați și bucățele crocante de bacon învăluite într-o compoziție catifelată de smântână și ouă. Dacă doriți să impresionați vreun musafir mai pretențios, aceasta e rețeta potrivită!
Pentru aluat:
- 110 g făină de migdale
- 80 g semințe de susan
- 1 lingură tărâțe de psyllium
- ½ linguriță praf de copt
- 1 ou
- 50 g unt la temperatura camerei
- sare
Pentru umplutură:
- 500 g gălbiori proaspeți
- 100 g bacon feliat subțire (alegeți un produs cu eticheta „curată”, de la un producător de încredere)
- un pic de unt
- sare, piper măcinat
- 3 ouă
- 200 ml smântână dulce (30-35% grăsime)
Se încinge cuptorul la 170 grade C.
Într-un bol se amestecă toate componentele aluatului. Pe fundul unei tăvi cu diametrul de circa 26-28 cm se pune un cerc tăiat din hârtie de copt, care se unge cu unt. Apoi se întinde aluatul obținut, formând o bază și niște borduri de circa 2 cm. Se dă la cuptor pentru 5-7 minute.
Într-o tigaie se topește untul, se adaugă baconul tăiat fâșiuțe. Se călește până devine crocant.
Se scoate cu o spumieră, iar în grăsimea lăsată se călesc gălbiorii (curățați și șterși cu o cârpă umedă în prealabil, eventual tăiați în bucăți potrivite), până se evaporă apa din ei (cam 5-7 minute).
Se împrăștie uniform baconul peste aluat, apoi gălbiorii.
Se bat ouăle cu smântâna, se toarnă cu grijă peste umplutură, apoi se dă tava în cuptor până când se prinde suprafața (cam 20-25 de minute).
Tarta se servește fierbinte sau caldă.