Varză de Bruxelles la cuptor
Cruciferele (în special varza albă și roșie, conopida, broccoli și varza de Bruxelles) reprezintă legumele de bază în dieta low-carb. Nici nu pomenesc de numeroasele beneficii pentru sănătate, găsiți informații pe net la o simplă căutare. Aceste legume se pot găti în moduri atât de variate, încât chiar consumându-le zilnic, nu prea ai șanse să te plictisești de ele. Periodic mai iau varză de Bruxelles, îmi place mult și gustul, și pentru că e atât de simpatică. Ultima dată am gătit-o la cuptor, cu brânzeturi și smântână grasă, și a fost nemaipomenită.
pentru 2 porții
- 300 g varză de Bruxelles proaspătă
- 2 ouă
- 200 ml smântână dulce de minim 30% grăsime
- 100 g brânză cheddar/telemea/brânză de burduf
- câteva fire de mărar și/sau arpagic verde
- 2-3 linguri de parmezan ras
- sare
- unt pentru uns forma
Varza de Bruxelles se spală, se taie partea maro de la cotor, dacă e cazul, și se fierbe la abur timp de 5 minute.
O formă de ceramică nu prea mare (a mea are 15/25 cm) se unge cu unt. Se pune varza fiartă, iar deasupra, din loc în loc, brânza tăiată cuburi.
Ouăle se bat un pic cu smântâna și verdeața tocată, apoi se toarnă în formă.
Se presară parmezanul ras și se dă în cuptorul încins la circa 170 grade C, pentru vreo 30 de minute sau când se rumenește frumos suprafața. Se poate servi imediat.