Baghete „zero carb” din făină Szafi Reform (sau turtă în tigaie)
Baghetele de azi au dublu avantaj: conținutul de carbohidrați este unul minim (datorită mixului de fibre Szafi Reform) și nu au deloc lactate. Mirosul de drojdie este unul plăcut și amintește de pâinea clasică. Miezul baghetelor este ușor de tot umed, dar nu deranjant, oricum asta se poate rezolva prin rumenirea feliilor înainte de consum (la prăjitor sau pe o tigaie). În cazul turtei, miezul nu e umed deloc, iar în plus, rapiditatea preparării înclină balanța în defavoarea baghetelor.
Pentru că de ceva timp făina de fibre Szafi Reform nu se mai găsește, am început să o înlocuiesc în rețete cu Ketomix universal, care are practic aceeași compoziție.
Pentru 2 baghete nu prea mari sau o turtă într-o tigaie cu diametrul de 28 cm
- 100 ml apă călduță
- 5-7 g drojdie proaspătă (cam cât o alună)
- 3 ouă
- un praf de sare
- 60 g făină de fibre Szafi reform (sau Ketomix universal)
- ½ linguriță praf de copt
- 20 ml ulei de măsline
- pudră de ceapă/usturoi, opțional
Drojdia se dizolvă în apa călduță. Ouăle se bat cu sarea, apoi se adaugă apa cu drojdia. Se încorporează făina cu praful de copt și condimentele alese, apoi uleiul de măsline.
Se amestecă bine cu o paletă. Aluatul obținut se lasă să stea 15-30 de minute, apoi se împarte în 2 și se modelează cu mâinile umezite sub formă de baghete. Acestea se așază pe hârtie de copt și li se crestează suprafața cu un cuțit ascuțit. Tava se dă în cuptorul încins la 170 grade C pentru 40-45 de minute.
Baghetele se răcesc pe un grătar, apoi se pot felia.
Pentru a prepara o turtă, se întinde uniform aluatul într-o tigaie (rece) cu diametrul de 28 cm, unsă cu puțin ulei de măsline. Se pune capacul și se aprinde focul. Se lasă turta la foc mic și sub capac timp de 7-10 minute, apoi se întoarce cu o paletă. Se mai lasă 5 minute și se scoate pe un grătar să se răcească.
TOTAL: 350 grame, 543.1 calorii, 22.4 proteine, 36.9 lipide, 3.4 carbohidrati, 0.3 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.