Prăjitură Buturuga de Crăciun, fără zahăr
deserturi, băuturi

Prăjitură Buturuga de Crăciun, fără zahăr

Un desert spectaculos pentru masa de Crăciun, care va fura toate privirile. Ca bază am folosit rețeta ruladei care există deja pe blog și care a trecut cu succes testul a zeci de preparări. Rulada iese moale și fabuloasă la gust, fără să conțină un gram de făină de niciun fel. Dar condiția este să folosiți o pudră de cacao de bună calitate. Haideți să vedeți ce ușor se prepară desertul Buturuga de Crăciun.

Ouăle se separă. Albușurile se bat spumă tare cu jumătate din îndulcitor. Gălbenușurile se bat și ele spumă cu restul îndulcitorului, timp de 2-3 minute, până la obținerea unei compoziții spumoase.

Se încorporează pudra de cacao în spuma de gălbenușuri cu ajutorul unui tel, până la omogenizare. Apoi se pun albușurile bătute, câte un pic, amestecând de jos în sus, să nu se lase compoziția.

Aluatul obținut se distribuie uniform într-o tavă pe hârtie de copt, unsă cu puțin unt. Tava mea are dimensiunile de 28*38 cm și, deși este din silicon, am uns-o cu unt. Se dă tava în cuptorul încins la 170 grade C pentru circa 10-11 minute. Se scoate și se lasă câteva minute la răcit.

Apoi blatul se acoperă cu o folie alimentară. Peste tavă se pune un suport mai mare (un tocător sau un grătar pentru prăjituri, cum am avut eu) și se răstoarnă tava pe acesta. Hârtia de copt care a fost sub blat este acum deasupra. Aceasta se va desprinde cu grijă de pe blat. Dacă hârtia a fost unsă cu unt, nu veți avea probleme. De pe forma de silicon blatul s-a desprins, de asemenea, fără probleme. Blatul se rulează (pe lungime) împreună cu folia și se lasă la răcit.

Între timp se prepară crema: se topește la microunde sau la bain-marie ciocolata cu smântâna dulce, se omogenizează cu un tel și se lasă să se răcească un pic. Compoziția se mixează împreună cu mascarpone, îndulcitorul și vanilia. Eu am mai pus și o lingură de rom. Crema iese foarte densă, dacă o vreți mai moale, mai puneți frișcă.

Se desface cu grijă rulada răcită, se unge suprafața cu cremă și se rulează mai strâns. Rulada obținută se învelește în folie și se dă la rece până a doua zi sau măcar pentru 3-4 ore.

În ziua servirii, se scoate rulada de la frigider, se îndreaptă marginile, apoi se taie în 2. Una din jumătăți se taie încă o dată în jumătate, de data asta oblic, iar bucățile se lipesc de lateralele ruladei. Se va obține în acest mod forma de buturugă.

Se prepară glazura: se topește microunde sau la bain-marie ciocolata împreună cu smântâna pentru frișcă, amestecând mereu. Se lasă la răcit, apoi se unge buturuga cu ajutorul unei pensule din silicon și astfel veți obține și un aspect apropiat scoarței de copac.

Prăjitura se ornează cu crenguțe de brad, fructe roșii sau ornamente necomestibile de Crăciun. Indiferent cum o veți decora, va arăta senzațional pe masa de sărbătoare!


TOTAL: 865 grame, 2413.9 calorii, 77.8 proteine, 217.9 lipide, 27.9 carbohidrati, 2.6 fibre

Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Prăjitură Buturuga de Crăciun, fără zahăr
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Leave a Reply