Macrou în saramură
salate, aperitive, diverse

Macrou în saramură

Vă place peștele sărat? Nouă, foarte mult. E un aperitiv gustos și sănătos. Se prepară rapid, dacă facem abstracție de timpul de așteptare. Ca să fie procedeul și mai simplu, vă recomand să căutați trunchi de macrou decongelat și eviscerat, eu am luat din magazine mai mari (auchan, mega image, cora), se găsește în tăvițe de câte 2-3 bucăți, la un preț convenabil. Dacă nu, veți avea un pic de bătaie de cap cu curățatul, dar gustul final merită orice efort! M-am inspirat de aici.

  • 2 pești macrou, trunchi
  • 800 ml apă
  • 2-3 linguri de sare
  • foi de dafin, boabe de piper
  • 1 ceapă, sare, piper măcinat, oțet

Apa se dă în clocot cu sarea, boabele de piper și foile de dafin. Se răcește până la temperatura camerei.

Peștii, dacă sunt congelați, se decongelează, se taie capetele și se eviscerează. Se spală bine.
Dacă sunt decongelați, doar se spală minuțios, înlăturând eventualele cheaguri de sânge.

Se pun peștii într-un vas de sticlă sau de plastic, se toarnă saramura răcită peste ei, se pun și 1-2 foi de dafin. Se acoperă vasul și se dă la rece pentru 4-5 zile.* Dacă e nevoie, se acoperă peștii cu o farfurioară, care să-i țină acoperiți cu lichid.

După trecerea timpului de așteptare, peștii se scot din saramură, se șterg cu prosop de hârtie și se filetează. Cu ajutorul unui cuțit subțire și lung, se taie în jumătate pe lungime și se scoate osul din mijloc. Eventualele oase rămase se smulg cu degetele sau cu o pensetă. Se scoate pielița de la suprafața peștelui. Macroul astfel pregătit se taie în felii de circa 2 cm grosime și se așază pe un platou. Se servește cu măsline și ceapă marinată.

Ceapa marinată se face foarte ușor și rapid: se taie julien o ceapă și se pune într-un castron. Se pune sare, piper măcinat și câteva linguri de oțet. Se lasă să stea un sfert de oră.

Peștele rămas se păstrează în saramură, la rece, maxim 3 zile.

* Dacă doriți ca procesul să fie mai rapid, peștele mai întâi se filetează și feliază, apoi se toarnă saramura peste el. În acest caz, macroul va fi gata de consum în 24 de ore.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Macrou în saramură
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Leave a Reply