Mucenici keto fără lactate, cu Ketomix
Anul acesta am decis să folosesc aluatul de la cozonacul fără lactate pentru a face mucenici. Țin minte că îmi ieșise destul de elastic pentru un aluat fără gluten, am reușit să lucrez foarte bine cu el. Nu am dat greș nici cu mucenicii, sunt dulci și aromați, cu gust plăcut de nucă. I-am și însiropat la sfârșit, pentru o textură și mai faină. Dacă aveți în casă Ketomix pentru cozonac, încercați rețeta mea de mucenici, eu cred că o să vă placă.
Pentru 8 mucenici
- pentru mucenici:
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri
- 80 g Green Sugar
- 200 ml cremă de cocos
- 10 g drojdie proaspătă + 30 ml de apă caldă
- 200 g Ketomix pentru cozonac (+1-3 linguri, dacă e nevoie)
- 60 g unt topit
- vanilie, scorțișoară, coajă de portocală/lămâie
- unt topit pentru întins aluatul
- 50-80 g nucă măcinată, pentru tăvălit mucenicii
- pentru însiropat:
- 150 ml apă
- 2 linguri Green Sugar, eu prefer Gold, pentru aroma sa de caramel
Drojdia se dizolvă în apa caldă.
Se bat ouăle cu gălbenușurile și îndulcitorul, timp de câteva minute, până când îndulcitorul se topește, iar compoziția devine spumă.
Se adaugă crema de cocos și drojdia dizolvată, se mai bate un pic. Apoi se încorporează Ketomix, aromele și se continuă mixarea timp de câteva minute, adăugând treptat și untul topit. Dacă vi se pare aluatul cam moale, mai puneți câte o lingură de ketomix. Aluatul obținut se acoperă și se lasă la crescut o oră.
Pe un covoraș de silicon uns cu unt topit (sau pe hârtie de copt) se împarte aluatul în 8 părți egale.
Fiecare bucată se întinde cu mâinile unse într-un șnur de circa 30 cm lungime, care se unește la capete, formând un cerc, din care se modelează un 8. Acesta se dă prin nucă măcinată, apoi se așază pe o tavă pe hârtie de copt. Se modelează în același mod și restul mucenicilor.
Tava se pune într-o pungă de copt și se lasă vreo 20 de minute, până se încinge cuptorul (la 180 grade C).
Mucenicii se coc mai întâi 20 de minute, apoi se scoate punga și se mai ține tava în cuptor vreun sfert de oră sau până la rumenirea mucenicilor.
Apa se dă în clocot cu îndulcitorul, apoi se însiropează mucenicii fierbinți, cu ajutorul unei linguri.
Se servesc calzi sau reci.
TOTAL: 970 grame, 3037.6 calorii, 71.7 proteine, 242.8 lipide, 135.7 carbohidrati, 110.9 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.