Mütebbel – salată turcească de vinete
Îmi plac vinetele sub orice fel de formă, astfel că atunci când am văzut rețeta acestei salate (cunsoscută și sub denumirea de ”mutabal”), mi-am salvat-o imediat, ca s-o prepar cu prima ocazie. Deși seamănă la compoziție cu Baba Ganoush, totuși salata are un gust diferit, iar uleiul roșu îi dă și un aspect drăguț, formând un contrast colorat cu frunzele de pătrunjel. Dacă sunteți amatori de vinete, sigur vă va plăcea această salată, o încercați?
Pentru 3-4 porții:
- 1 iaurt grecesc (140 g)
- 2 linguri pastă de susan (tanihi)
- 1-2 linguri suc de lămâie
- 2 căței de usturoi
- sare
- 1 vânătă de mărime medie, coaptă și curățată de coajă (se poate și de la congelator, să fie circa 400 g)
- 2-3 linguri ulei de măsline
- boia dulce sau iute
- pătrunjel
Într-un castron se amestecă iaurtul, pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul pisat și sarea.
În sosul obținut să încorporează miezul tocat de vinete. Se gustă și se mai corectează de sare și suc de lămâie, dacă e cazul. Salata se mută pe un platou și se fac adâncituri cu lingura pe suprafața ei.
Separat, se înfierbântă uleiul într-o tigaie împreună cu boiaua. Se stropește cu el salata, apoi se presară frunzele de pătrunjel.
Salata e mai bună după ce stă un pic la rece. Se servește cu pâine low-carb, noi am avut niște turte.
TOTAL: 630 grame, 775.1 calorii, 16.9 proteine, 67.8 lipide, 34.7 carbohidrati, 15.5 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.