Prăjitură cu mascarpone și dovleac, fără gluten și fără zahăr
deserturi, băuturi

Prăjitură cu mascarpone și dovleac, fără gluten și fără zahăr

E păcat să nu profităm toamna de dovleacul aromat și bogat în antioxidanți, minerale, vitamine și fibre. Conținutul relativ scăzut de glucide (4-7 g/100 g) ne permite folosirea dovleacului în alimentația low-carb. În această prăjitură nu am pus foarte mult dovleac, astfel încât să-i dea culoarea portocalie, însă a fost suficient pentru a-i conferi o aromă subtilă, completată de scorțișoară.

Pentru 8 porții

Se încinge cuptorul la 170 grade C. Se pregătește o formă de 17-20 cm în diametru, cu pereți detașabili. Se unge pe interior cu unt, se desfac pereții formei, se pune pe fund o bucată de hârtie de copt, apoi se asamblează forma la loc. Se taie niște fâșii din hârtie de copt, cu care se tapetează pe interior pereții formei. Se unge cu unt și suprafața de hârtie.

Pentru aluat, se amestecă componentele uscate într-un bol, peste care se toarnă untul topit. Iese ca un nisip umed, care se presară în formă și se presează cu degetele, formând o bază și niște margini de vreo 2 cm. Se dă forma la cuptor pentru câteva minute, cât se prepară umplutura.

Într-un bol se pun componentele umpluturii și se mixează cu mixerul vertical, până iese o compoziție omogenă și lichidă.

Se scoate forma din cuptor și se toarnă cu grijă umplutura peste aluat.

Se dă la cuptor pentru 1 oră minim. Pe nivelul cel mai de jos al cuptorului se va pune o tavă cu apă, pentru a preveni arderea crustei. Deoarece am folosit o formă mică și înaltă, coacerea a durat la mine cam 1 oră și jumătate. În principiu, prăjitura este gata atunci când toată suprafața este prinsă, și doar în mijloc mai tremură puțin de tot, dacă miști forma. Se oprește focul și se lasă la răcit în cuptorul stins, cu ușa întredeschisă. După răcirea completă, se trece lama unul cuțit de-a lungul pereților formei, ca să se desprindă prăjitura de aceștia. Se dă prăjitura la rece pentru câteva ore, cel mai bine peste noapte. Înainte de servire se decorează cu frișca bătută, cu sau fără îndulcitor.

 


TOTAL: 1145 grame, 3298.6 calorii, 75.3 proteine, 331.5 lipide, 31.8 carbohidrati, 18.2 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Prăjitură cu mascarpone și dovleac, fără gluten și fără zahăr
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Leave a Reply