Vinete cu parmezan
fel principal, garnituri

Vinete cu parmezan

Dacă v-ați plictisit de carne, vinetele cu parmezan pot fi o alternativă la fel de savuroasă și consistentă. M-am inspirat de pe site-ul retetecalamama.ro. În poze e porție dublă.

Pentru 2-3 porții mari

  • 1 vânătă mai mare (de circa 400 g)
  • 1 conservă de roșii decojite în suc de roșii sau 500 g roșii proaspete
  • ½ ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline
  • ulei de cocos
  • busuioc, piper negru măcinat, sare
  • 250 g brânză mozzarella, feliată cât mai subțire
  • 50 g parmezan

Vânăta se spală și se taie pe lung în felii cât mai subțiri, de circa 3-4 mm, ies cam 8 bucăți. Se coc pe tigaia grill unsă cu ulei de cocos. Dacă doriți, puteți presăra cu sare feliile de vânătă în prealabil și să le lăsați o jumătate de oră să se scurgă. Eu sar peste acest pas de obicei, am mereu noroc de vinete care să nu fie amare.

Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline, se călește ușor ceapa și usturoiul tocate mărunt, apoi se adaugă roșiile din conservă cu tot cu suc, mărunțite cu blenderul. Dacă aveți roșii proaspete, opăriți-le și decojiți-le, apoi le mărunțiți. Sosul de roșii se ține pe foc cam 15 minute, se adaugă sare, piper negru măcinat, și un pic de îndulcitor, dacă simțiți nevoia. Când stingeți focul, adăugați busuiocul tăiat mărunt.

Într-un vas care merge la cuptor, se toarnă un pic de sos de roșii, se pun felii de vinete, care se ung și ele cu puțin sos, apoi se acoperă cu felii de mozzarella și se presară parmezan. Eu am folosit mozzarella din cea mai tare, de consistența cașcavalului, dar se poate folosi și din cea moale, în zer.

Se repetă procedura până terminați vinetele și sosul de roșii. Deasupra se pune restul de mozzarella și se presară parmezan.

Se dă în cuptorul încins la 200 grade C timp de vreo 30-35 de minute, până se rumenește suprafața.

Se recomandă să se servească nu imediat, ci după vreo jumătate de oră, ca să se îmbine aromele și se fie mai ușor de tăiat. Dar vă zic sincer, eu nu am reușit să tai frumos nici după 2 ore, de aceea nici nu am poza secțiunii. Însă gustul compensează orice aspect neîngrijit din farfurie, merită să încercați rețeta!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply