Chigirtma – mâncare azeră de pui și ouă
O rețetă găsită pe net a devenit una din favoritele noastre. Gustul de carne gătită în unt se combină fabulos cu cel de ceapă călită și ou. Sursa: cilantro.ru
Se pronunță „cigârtma” sau „cihârtma”
Pentru 2 porții:
- 2 pulpe dezosate, cu piele, preferabil de la pui crescuți lent
- 1 ceapă
- 1 lingură suc de lămâie, opțional
- 2 ouă
- sare, piper măcinat
- 80 g unt (de minim 80% grăsime) sau unt clarifiat
Pulpele se spală, se șterg cu prosop de hârtie, se dau cu sare și piper, apoi se pun într-o tigaie, se adaugă 20-30 ml apă și vreo 30 g unt. Se acoperă cu capac și se lasă la foc mic circa 25-30 de minute.
Într-o altă tigaie se călește ceapa tăiată julien cu vreo 30 g unt și puțină sare. Se ține pe foc mic circa 5-7 minute, amestecând periodic, până ceapa devine aurie.
Când ceapa e gata, se adaugă peste pulpele de pui, se toarnă sucul de lămâie, se pune și restul de unt, se acoperă și se mai ține vreo 5 minute.
Ouăle se bat cu puțină sare apoi se toarnă peste pui. Se stinge focul și se lasă acoperit vreo câteva minute. Oul nu e musai să se prindă în întregime, pot să rămână și porțiuni mai cremoase.
Gustul bogat al acestui fel de mâncare cere alături doar o salată de crudități.