Unt clarifiat
salate, aperitive, diverse

Unt clarifiat

În dieta LCHF se folosesc la gătit numai grăsimi sănătoase. Din această categorie face parte și untul. Numai ca atunci când este preparat termic, acesta are tendința să se ardă, din cauza conținutului de proteine. Însă prin încălzire și fierbere, proteinele pot fi înlăturate din unt, obținându-se o grăsime pură, care rezistă la temperaturi înalte fără să fumege, și care are o aromă intensă.
Untul clarifiat, numit și Ghee, este foarte popular și întrebuințat la scară largă în medicina tradițională indiană, și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Vă recomand să faceți și să aveți mereu în casă unt clarifiat, chiar dacă nu urmați modul de viață LCHF. Gătirea alimentelor cu acest unt le dă o aromă deosebită, mâncarea devine mai savuroasă.

Pentru circa 350 g produs final:

  • 500 g unt >80% grăsime, de preferat bio sau de țară, dar din surse sigure
  • un vas cu fundul și pereții groși, eu folosesc un ceaun

Untul se taie cuburi (sau se lasă bucată mai mare) și se pune în vas. Se pune pe foc minim. Nu trebuie să amestecați, doar să urmăriți procesul, care e chiar interesat.

Mai întâi untul se va topi complet și va începe să fiarbă, formând la suprafață o spumă. La început aceasta va fi abundentă, se strânge cu lingura (unii preferă să o strângă la sfârșit, cum doriți, mie îmi place să o strâng periodic, ca să văd mai bine etapa finală, când untul se limpezește).

Apoi se observă cum se formează niște bule albe. Unele se ridică și se sparg la suprafață. Altele se lasă la fundul vasului.

Treptat untul devine transparent, de culoarea mierii. Nu se mai ridică bule, iar precipitatul de la fundul ceaunului se închide un pic la culoare.

Nu trebuie să se ardă, e momentul potrivit să opriți focul și să strecurați untul printr-o sită metalică în care puneți și vreo 3-4 straturi de tifon. Untul se toarnă într-un borcan, iar după răcirea completă se pune capacul. Acest unt rezistă foarte bine la temperatura camerei. Îl puteți ține și la frigider, dar înainte de a-l folosi, trebuie lăsat o perioadă, ca să se înmoaie.

  

Are o culoare superbă, arată ca mierea lichidă, iar în stare rece seamănă tot cu mierea, dar cea zaharisită. Aroma este una intensă, de unt. Se folosește la orice rețetă în care trebuie să sotați ceva: legume sau carne.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Unt clarifiat
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Leave a Reply