Ruladă ecler cu cremă de mascarpone
Câte rețete de rulade am pe blog? Nu știu exact, dar niciodată nu sunt prea multe. Adevărul e că mi se par ușor și rapid de făcut, dar cu efect maxim. Secțiunea este una apetisantă, o felie de ruladă nelăsând indiferent pe nimeni.
Rulada de azi este făcută cu aluat opărit. Astfel că gustul e unul ce amintește de eclere (pe mine m-a dus gândul chiar la vestitul tort polonez Karpatka). Iar dacă țineți rulada un pic mai mult la congelator, la gust va fi fix ca înghețata din copilărie la vafă. Deci, trebuie neapărat s-o încercați!
Guma de xantan din compoziție este un aditiv destul de sigur care leagă aluaturile fără gluten. O găsiți în multe magazine online (de exemplu, aici), este destul de ieftină și foarte spornică. O pungă de 100 g vă poate ajunge pe mai bine de un an.
Totuși, în rețeta dată, guma de xantan poate fi înlocuită cu tărâțe de psyllium. Blatul iese un pic mai dens și mai rigid, dar se rulează fără probleme.
Pentru o ruladă de circa 10 porții
- aluat:
- 250 ml apă
- 60 g unt
- un praf sare
- 60 g făină de migdale
- 30 g făină de cocos
- 1 lingură rasă psyllium
- 1 linguriță rasă gumă de xantan (sau încă o lingură rasă de psyllium)
- 1 lingură îndulcitor (eu am pus Green Sugar Premium)
- 3 ouă
- cremă:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 45 g Green Sugar Premium (sau 90 g Green Sugar clasic)
- vanilie
- decor (opțional):
- 25 g ciocolată neagră
- 1 linguriță ulei de cocos
Apa se aduce la fierbere cu untul și sarea. Se toarnă peste mixul de ingrediente uscate și se amestecă bine cu un tel.
Compoziția se lasă un pic la răcit, apoi se încorporează ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare.
Aluatul obținut se întinde cu o paletă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. A mea are dimensiunile de 28*38 cm, dar merge și una un pic mai mare.
Se dă tava în cuptorul încins la foc mediu (180 grade C) pentru 25-30 de minute sau până când suprafața se rumenește uniform.
Se scoate tava, se pune un prosop curat deasupra și se rulează blatul cu tot cu prosop și cu hârtia de copt. Se lasă la răcit.
Între timp, se prepară crema, mixând toate componentele la mixer timp de câteva minute, până la obținerea unei consistențe ferme.
După ce blatul s-a răcit complet, se desfășoară, înlăturând prosopul și hârtia de copt. Se unge cu cremă și se rulează strâns.
Rulada obținută se învelește în folie alimentară și se dă la rece pentru minim 3-4 ore.
Înainte de servire se poate orna, de exemplu, cu ciocolată topită, cum am făcut eu.
Sau se poate presăra cu îndulcitor pudră. Sau se poate face mai multă cremă, ca să aveți și pentru decor. Dar chiar și fără ornament, garantez că rulada va fi foarte apreciată.
TOTAL: 900 grame, 2988.5 calorii, 61.1 proteine, 287.3 lipide, 44.6 carbohidrati, 18.1 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.