Melcișori din aluat fathead cu bacon
pâine, tarte sărate, plăcinte LCHF

Melcișori din aluat fathead cu bacon

De fiecare dată când prepar aluatul fathead, mă minunez cât iese de gustos și de asemănător cu aluatul clasic, dar neavând nici pe departe atât de mulți carbohidrați. De data asta l-am folosit la niște melcișori cu bacon absolut delicioși. Sunt buni și calzi, dar și reci, ideali pentru micul dejun sau de luat la un drum lung, ori de servit ca aperitiv la petreceri. Anticipând întrebările, fără gumă de xantan aluatul va ieși mai moale și se va lăbărța la copt. Gustul însă va fi la fel de bun. Gumă de xantan găsiți aici, are preț rezonabil, iar un pachet de 100 g vă poate ajunge și pentru 1 an.

Pentru 10 bucăți

  • 150 g cașcaval mai moale sau mozzarella fără zer
  • 50 g cremă de brânză sau smântână groasă
  • 1 ou
  • sare
  • 120-130 g făină de migdale
  • ½ linguriță gumă de xantan
  • ½ linguriță praf de copt
  • 100-150 g bacon feliat, cu eticheta cât mai „curată”

Cașcavalul se dă prin răzătoare, se adaugă crema de brânză și se topește totul într-o oală pe foc foarte mic, amestecând mereu cu o paletă (sau puteți folosi cuptorul cu microunde). Cașcavalul trebuie să fie complet topit, să se scurgă de pe paletă.

Se mută compoziția într-un bol, se lasă un pic la răcit (2-3 minute), apoi se încorporează oul, amestecând bine.

Se adaugă făina de migdale, praful de copt, guma de xantan și sarea. Se omogenizează cu ajutorul unei palete sau al mâinilor, până se obține un aluat uniform, puțin lipicios. Se lasă la rece vreo jumătate de oră.

Aluatul se întinde pe o folie de silicon (sau o hârtie de copt) unsă cu puțin ulei de măsline, într-o formă cât mai dreptunghiulară, cu o grosime de 3-4 mm.

Se distribuie feliile de bacon. Eu vă recomand să înlăturați șoriciul și eventualele zgârciuri. Nu e problemă dacă feliile nu sunt foarte regulate, completați suprafața cu bucăți ca de puzzle 🙂 lăsând pe una din marginile lungi un spațiu de vreo 5 cm neacoperit. Din capătul opus, aluatul se rulează cât mai strâns posibil, dar cu grijă, să nu se rupă. Ruloul obținut se taie cu cuțitul în segmente de circa 2 cm lățime, mie mi-au ieșit 10 bucăți.

Melcișorii se pun pe o tavă pe hârtie de copt și se coc în cuptorul încins la 170 grade C până la rumenire. Urmăriți-i, să nu se ardă.

Se servesc fierbinți, calzi sau reci. Poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Melcișori din aluat fathead cu bacon
Autor
Data publicării
Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

2 thoughts on “Melcișori din aluat fathead cu bacon”

  1. Cu ce se poate inlocui guma de xantan?
    Foarte interesante retelele, imi doresc sa le incerc, avand in vedere ca doresc sa adopt acest stil de alimentatie.

    1. Fără gumă de xantan aluatul va ieși mai moale și se va lăbărța la copt. Gustul însă va fi la fel de bun. Eventual, poți pune un pic mai multă făină de migdale.

Leave a Reply