Negresă LCHF
deserturi, băuturi

Negresă LCHF

Unul din efectele pozitive ale modului de alimentație LCHF este dispariția poftei pentru dulciuri. Poți să treci foarte indiferent pe lângă vitrine cu prăjituri și produse de patiserie. Ba chiar mai mult: vederea unui tort te poate îngrozi, atunci când conștientizezi că are în el norma ta de glucide pentru cel puțin o săptămână. 🙂

Pe de altă parte, gustul dulce rămâne ceva special pentru om, simbolizează pentru creier o recompensă, o relaxare. Putem să păstrăm această calitate de aliment deosebit, consumând deserturile doar cu ocazii deosebite: la sfârșit de săptămână, la diverse aniversări. Pentru a rămâne în limitele sistemului LCHF, îndulcirea deserturilor se face cu îndulcitori naturali, cum ar fi stevia sau eritritolul, sau cu mix-uri din acestea două. Făina de grâu se înlocuiește cu cea de cocos ori migdale, sau cu diverse mix-uri de fibre.

Prima rețetă din seria deserturilor de pe acest blog este negresa. O prăjitură simplă, dar care face furori dacă o iei cu tine într-o vizită. ”Wow, chiar nu are zahăr? Și nici făină? Dar ce bună e!” – asta veți auzi. Sursa: cilantro.ru


Pentru o formă de 20/20 cm
Cana folosită pentru măsurători are 240 ml

pentru blat:

  • 60 g unt
  • 3 linguri cacao
  • 1/3 cană făină de cocos
  • 4 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/3 cană eritritol sau un pic mai puțin mix eritritol + stevia
  • un pic de sare, vanilie

pentru cremă:

  • 80 smântână dulce de 35% grăsime
  • 70 g cremă de brânză gen philadelphia
  • 30 g unt
  • 1,5 lingură eritritol sau 1 lingură mix eritritol + stevia
  • cacao sau ciocolată neagră rasă, pentru decor

Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius.

Untul se topește și se lasă la răcit.

Într-un vas se amestecă toate componentele uscate: făina de cocos, cacao, îndulcitorul, praful de copt și sarea.

Într-un alt vas se bat ouăle cu mixerul timp de 1 minut, se adaugă vanilia, apoi amestecul uscat și untul topit. Se omogenizează, trebuie să iasă o compoziție ca o smântână mai groasă. Dacă e nevoie, se mai adaugă un pic de apă.

Se toarnă aluatul în forma unsă cu unt, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă în cuptor pentru vreo 20-25 de minute. Trebuie să se prindă toată suprafața, nu țineți prea mult, căci se usucă prea tare.

Între timp se bat cu mixerul componentele pentru cremă. Se unge blatul răcit complet. Se presară cacao sau ciocolată neagră rasă. Se lasă la rece măcar o oră înainte de servire.

Special pentru cititorii blogului Rețete LCHF magazinul NoSugarShop.ro oferă un cod de reducere de 5% la orice comandă: ReteteLCHF5.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Negresă LCHF”

  1. PRIMA!!! 😛

    Desertul. Desigur ca acest capitol imi starneste cel mai mult curiozitatea 🙂 De aici voi incepe! Sa fie un inceput bun pentru toti!
    Negresa cu crema de branza – o combinatie interesanta. Pot sa adaug visine? 🙂

    1. Mulțumesc, Elena!
      Desigur, poți adăuga vișine, însă nu în aluat, am prea puțină experiență cu aceste feluri de făină low-carb, așa că nu-ți pot promite că nu-și schimbă consistența aluatul. Poți pune în/peste cremă. Sau, ca să rămânem în registrul LCHF, poți folosi zmeură sau căpșuni. 🙂

Leave a Reply