Varză bavareză – varză roșie călită
O idee de garnitură bună de tot, văzută pe site-ul Lenei. Pentru a scădea numărul de glucide, în loc de zahăr am folosit green sugar, în loc de oțet balsamic am folosit oțet de mere, iar ceapă nu am pus deloc. Varza roșie gătită în acest fel este dulce-acrișoară, foarte potrivită pe lângă fripturi.
Pentru circa 6 porții
- 1 kg varză roșie
- 1 ceapă, opțional
- sare
- 1-3 linguri oțet, după gust
- 1-2 lingurițe green sugar
- ulei de cocos (sau untură, grăsime de pasăre)
Varza se toacă.
Se încinge grăsimea într-o tigaie adâncă, gen wok, apoi se pune varza.*
Se presară un pic de sare și se pune capacul.
Se ține pe foc mic vreo 15 minute, amestecând periodic, până când varza se înmoaie bine și își pierde din culoare.
Se adaugă oțetul și îndulcitorul după gust, se mai potrivește de sare, dacă e nevoie. După adăugarea oțetului, varza își va recăpăta culoarea.
Se pune iar capacul și se mai ține la foc mediu vreo 10 minute, amestecând periodic. Merge servită pe lângă carne de porc, friptură sau cârnați.
* dacă folosiți ceapă, o căliți în prealabil 2-3 minute.