Chiftele de varză
Un fel vegetarian rapid și delicios, cu gust de plăcintă cu varză. Aceste chiftele au mai multe avantaje: în primul rând, se pot face cu diferite feluri de făină (sau psyllium). Apoi, sunt bune nu doar calde, ci și reci, prin urmare se pretează a fi luate la pachet. Nu în ultimul rând, sunt potrivite pentru cei care evită lactatele. Sper că v-am convins să le încercați și voi, vă aștept cu impresii, aici sau pe pagina de facebook a blogului.
Pentru circa 10 bucăți
- 200 g varză (eu am folosit chinezească)
- 3-4 ouă (în funcție de mărime)
- ½ linguriță sare
- 1 lingură tărâțe de psyllium, sau 1 lingură făină Szafi Reform, sau 2-3 linguri făină de migdale
- un vârf de cuțit de bicarbonat sau praf de copt (opțional, eu nu am pus mereu)
- pudră de ceapă (opțional, dar dă o aromă fantastică)
- grăsime pentru prăjit (ulei de cocos penru gătit, grăsime de pasăre sau unt clarifiat)
Varza se taie cât mai subțire și se freacă cu sare într-un castron. Se folosesc părțile mai fragede ale frunzelor, nu cele groase, aproape de cotor. Se adaugă ouăle, praful de copt și făina (sau tărâțele de psyllium). Se omogenizează cu o lingură și se lasă aluatul 5 minute, apoi se pune tigaia pe foc mediu. În grăsimea încinsă se toarnă cu lingura chiftelele, se coc sub capac până la rumenire pe ambele părți.
Se scot și se servesc imediat sau după ce s-au răcit. Rezistă la frigider 2-3 zile (dar mai bine faceți proaspete, în maxim jumătate de oră sunt gata).