Cozonac low-carb din făină mix de fibre
Pentru a face un cozonac cu adevărat low-carb, fără zahăr, gluten și făină de grâu, am decis să folosesc aluatul de la mucenici. Ceea ce mi-a ieșit seamănă foarte mult cu cozonacul unguresc baigli. Aluatul, deși a crescut, a rămas dens. Iar combinația cu umplutura de nucă îl face să fie bun de tot. Feliile se taie un pic mai dificil, dacă ai pretenția să-ți rămână întregi. Dar cine mai ține seama de acest mic neajuns, când de sărbători te poți bucura de un cozonac aromat? 🙂
Data viitoare am să-l fac și în forma tradițională, adică rulat simplu.
Și la această rețetă se folosește trucul cu punga de copt.
Pentru un cozonac de circa 25 cm lungime.
- 90 g făină mix de fibre fără carbohidrați
- 40 g unt
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
- 3 oua de mărime mijlocie
- 50 g Green Sugar
- 70 g cremă de brânză
- esență de vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie rasă
- 7 g drojdie amestecată cu o lingură de apă caldă
- 100 g nucă măcinată
- 50 g Green Sugar
- ½ linguriță scorțișoară
- 2 linguri cacao
- circa 100 ml smântână dulce, pentru a omogeniza compoziția
Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt și sarea. Separat se bat ouăle cu crema de brânză, drojdia și aromele. Se unesc compozițiile, adăugând și untul moale, parțial topit. Aluatul obținut este lipicios, se lasă să stea vreo 10-15 minute, după care va fi mai ușor de manevrat.
Între timp se prepară umplutura: se amestecă nuca măcinată cu îndulcitorul, scorțișoara, cacao și smântâna dulce.
Se împarte aluatul în 2 bucăți. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul între 2 hârtii de copt, unse cu ulei de cocos, în formă cât mai dreptunghiulară, de o grosime de circa 2-3 mm. Se unge cu o jumătate din umplutură.
Apoi, cu ajutorul hârtiei de copt, se rulează foaia.
Sulul rezultat se taie de la un capăt la altul, iar cele două bucăți se împletesc și se pun într-o tavă de cozonac.
Se repetă operațiunea și cu a doua bucată de aluat.
Se introduce tava de cozonac într-o pungă de copt și se lasă la temperatura camerei circa 30 de minute.
Apoi se bagă în cuptorul încins la foc mediu (circa 170 grade C), mai întâi pentru vreo 50 de minute (până se rumenește suprafața). Se scoate punga și se mai lasă vreo 10 minute.
Se scoate din tavă și se răcește pe un grătar.
Se taie după răcirea completă.
TOTAL: 685 grame, 1894.4 calorii, 54.4 proteine, 158.4 lipide, 17.2 carbohidrati, 76.1 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.