Creier de vită
fel principal, garnituri salate, aperitive, diverse

Creier de vită

Organele animalelor reprezintă alimentele cele mai nutritive pentru om. Conțin vitamine și minerale în concentrații mai mari decât mușchii. Sunt o sursă excelentă de proteine și fier ușor asimilabil, precum și de vitamine liposolubile, cum ar fi A, D, E și K. Pe lângă densitatea nutrițională de excepție, organele ne ajută să susținem un consum optimizat al cărnii, minimizând risipa. Un alt avantaj este prețul prietenos. Nu văd niciun motiv să ocoliți organele de animale, dacă ați făcut-o până acum. Nu e obligatoriu să vă dați în vânt după toate, dar ceva tot puteți găsi pe plac: ficat, limbă, creier, rinichi, inimă ș.a. Măcar o dată pe săptămână este bine să introduceți în meniul vostru organe (de vită, porc, pasăre sau oaie). Gătite corespunzător, vă vor oferi savoare și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Azi vă arăt cum gătesc creierul de vită. Acesta e un aliment introdus relativ recent în alimentația noastră. La început eram reticentă, dar gustul neobișnuit și consistența fină și onctuoasă m-au convins. Ulterior am aflat despre creier că este o sursă importantă de acizi grași Omega 3, fapt care mi se pare un bonus grozav.
Creierul gătit după metoda descrisă mai jos poate fi servit ca fel principal, pe lângă o garnitură de legume. Dar poate reprezenta și un aperitiv, după dorință.

Creierii se curăță de cheaguri de sânge și se spală în câteva ape. Se lasă la scurs într-o sită, apoi se taie bucăți potrivite.

Într-o tigaie se încinge grăsimea și se pun bucățile de creier. Se lasă sub capac la foc mediu, amestecând periodic și întorcând carnea pe toate părțile, ca să se gătească uniform. Procesul de gătire durează cam 10 minute, pentru a vedea, se taie o bucată de creier cu un cuțit și se verifică interiorul. Dacă nu mai e roz, e gata. Se sărează și condimentează și se lasă sub capac vreo 10 minute, apoi se servește.

Pentru a forma o pastă tartinabilă, creierul gătit se lasă să se răcească, apoi se toacă cu o furculiță (sau cu un blender de mână). La servire eu folosesc pâine low-carb (în poză sunt chifle din in auriu), fie legume crude.


TOTAL: 520 grame, 893.8 calorii, 54.5 proteine, 71.4 lipide, 5.5 carbohidrati, 0 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Creier de vită
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Leave a Reply