Friptură rece din ceafă de porc
fel principal, garnituri salate, aperitive, diverse

Friptură rece din ceafă de porc

Mi-a plăcut mult acest mod de preparare a cefei de porc. Iese o friptură aromată, plină de gust și bine închegată. Se feliază bine și în stare caldă, dar rece îmi place cel mai mult. Are un gust mai natural, în comparație cu mezelurile din comerț. Este perfectă pentru tartine, dar și ca aperitiv la o masă festivă. Se mai pretează foarte bine la improvizarea unei mese rapide, ca în această rețetă, sau la quesadilla.
Condimentați cu ce vă place mai mult. Eu am folosit un mix de condimente grecești (ce conține oregano, cimbru, piper negru, fulgi de ardei) în combinație cu niște pudră de usturoi.

  • o bucată de 1,5-2 kg ceafă de porc fără os
  • condimentele preferate
  • sare
  • muștar
  • 3 cepe mari

Ceafa de porc se înțeapă din loc în loc cu un băț subțire de frigăruie, străpungând carnea de la un capăt la altul. În acest mod, sarea și condimentele vor pătrunde mai bine în interior, iar carnea se va găti mai uniform.

Ceafa se sărează și condimentează, se unge pe toate părțile cu muștar. Se acoperă și se lasă la temperatura camerei 3-4 ore.

Se încinge cuptorul la 150 grade C. Cepele se spală și se taie în două, fără a le curăța de coajă. Într-o tavă mai adâncă se pun cepele cu tăietura în sus, formând un suport pe care se așază ceafa condimentată. Se toarnă apă pe fundul tăvii, să ajungă maxim până la jumătatea cepelor. Carnea nu trebuie să atingă apa, ea se va găti pe suporturile de ceapă.

Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor. După 2 ore se scoate folia. Se mai ține încă o oră la 150 grade C, iar la fiecare 20-30 de minute, se va stropi carnea cu sosul din tavă. Dacă se evaporă apa, se mai adaugă pe parcurs.

După cele trei ore se mărește un pic focul (170-180 grade C) și se mai ține 45-60 de minute, să se rumenească suprafața. Apoi se scoate tava din cuptor, se transferă carnea pe un platou și se acoperă cu folie. Se feliază după răcirea completă. Se păstrează 4-5 zile la rece, într-un vas acoperit.


TOTAL: 2000 grame, 3880 calorii, 392 proteine, 246 lipide, 0 carbohidrati, 0 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Friptură rece din ceafă de porc
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Leave a Reply