Maioneză cu unt
salate, aperitive, diverse

Maioneză cu unt

O variantă potrivită pentru cei care nu agreează uleiul de măsline în maioneză. Prepararea este la fel ca la maioneza rapidă cu ulei. Aveți nevoie de un blender cu picior și de un bol sau borcan. Toate componentele rețetei să fie la temperatura camerei. Dacă respectați pașii, obțineți o maioneză mătăsoasă și cu gust plăcut de unt. Singura deosebire față de maioneza clasică este că inițial iese mai lichidă. Ceea ce nu-i rău, dacă maioneza este folosită pe post de sos. Dacă doriți o consistență mai groasă, țineți maioneza la rece după preparare pentru vreo oră.
Oul poate fi înlocuit cu gălbenușuri. În acest caz, vă iese o variantă simplificată a sosului olandez (sauce hollandaise). Maioneza făcută cu gălbenușuri va avea o consistență ușor mai groasă.

  • 1 ou foarte proaspăt sau 3 gălbenușuri
  • 100 g unt cu minim 82% grăsime, de calitate
  • 1 linguriță muștar
  • 1 linguriță suc de lămâie, opțional
  • sare, alte condimente după gust

Oul se scoate din timp din frigider, ca să ajungă la temperatura camerei.
Untul se topește pe foc mic sau la microunde. Se lasă la răcit. Când untul topit a ajuns la temperatura camerei, se adaugă în el oul, muștarul și opțional, sucul de lămâie. Se introduce mixerul vertical în vas, se pornește, dar se ține pe fundul vasului nemișcat, timp de vreo 15-20 secunde. În acest timp, începe a se forma maioneza care se va ridica la suprafață. În momentul acesta blenderul se va ridica foarte ușor, continuând mixarea încă vreo 20-30 de secunde, până la omogenizarea completă a maionezei.

Maioneza obținută va avea o consistență omogenă, dar va fi mai lichidă decât cea clasică. Se asezonează după gust și se folosește la o rețetă concretă, fie ca sos pentru feluri de mâncare sărace în grăsimi. Pentru a se mai îngroșa, se va ține la rece înainte de folosire.

Maioneza se păstrează la rece, timp de maxim 2 zile.


TOTAL: 170 grame, 839.5 calorii, 7.9 proteine, 89.2 lipide, 1.3 carbohidrati, 0 fibre

Sursa: http://calorii.oneden.com

 

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Maioneză cu unt
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Leave a Reply