Supă de oase
supe, ciorbe

Supă de oase

Supa de oase nu este doar un aliment. Datorită conținutului ridicat de aminoacizi și minerale ușor absorbabile, poate fi considerat un supliment alimentar net superior celor sintetice. Supa de oase este bogată în colagen, nutriment esențial pentru sănătatea articulațiilor, dar și a sistemului digestiv. Despre beneficiile colagenului mai puteți citi aici.
Supa de oase este foarte densă și hrănitoare, poate fi băută ca atare, sau folosită în mai multe preparate (ciorbe, supe, sosuri).
Pentru extragerea mai eficientă a mineralelor din oase, se va adăuga oțet la fierberea supei.
Se recomandă fierberea de 24-48 de ore, la foc mic de tot, astfel încât clocotul să fie aproape imperceptibil. Este perfect dacă dețineți o oală de tip slow cooker sau multicooker, cum am eu. Aceste dispozitive au posibilități de setare a unei temperaturi sub 100 grade, perfectă pentru fierberea îndelungată a supei de oase.
Supa de oase se poate fierbe și eșalonat, în ture de 5-10 ore.
Dacă nu aveți vas special, puteți fierbe supa pe aragaz, la cel mai mic foc. Fierberea eșalonată e cea mai potrivită în această situație, ca să nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când nu e nimeni prin preajmă.
Cu cât mai mult va fierbe supa, cu atât se vor extrage în ea mai multe substanțe nutritive, minerale și colagen.
Deoarece supa este foarte concentrată, la unele rețete o puteți folosi diluată. De exemplu, pentru o oală de ciorba folosiți 500 ml de supă de oase și completați cu circa 1-1,5 litri de apă. În stare nediluată, puteți folosi supa la diverse tocănițe sau sosuri.

  • 2 kg oase de vită sau vită + porc, cu tendoane, articulații și măduvă, preferabil de la animale crescute natural
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2 rădăcini de păstârnac/pătrunjel
  • 2 frunze de dafin
  • apă filtrată
  • sare
  • 3-4 linguri oțet de mere

Oasele se spală și se pun într-o tavă, împreună cu legumele spălate și curățate.

Se țin la cuptor 1 oră, la circa 180 grade C. Apoi se mută în vasul de la slow cooker sau multicooker. Se toarnă deasupra apă rece, cât să cuprindă și să acopere puțin oasele și legumele. Mie mi-au intrat 3 litri. Se adaugă oțetul, sarea și frunzele de dafin. Se pune la fiert, mai întâi se setează programul de high sau boil. Apoi, când ajunge la fierbere, se mută pe modul low sau stew. Se fierbe circa 24-48 de ore. Eu o fierb cam 30 de ore. Vă arăt câteva poze din procesul de fierbere:

  

După ce e gata, supa se strecoară printr-o sită cu tifon, pentru a opri eventualele fragmente de oase desprinse.

Se lasă la răcit, ca să se poată strânge grăsimea de deasupra. După ce a fost degresată, supa se porționează. Se poate păstra în frigider 3-4 zile, sau la congelator 3-4 luni. Grăsimea în niciun caz nu se aruncă, ci se folosește la gătit.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Supă de oase
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 33 Review(s)

Leave a Reply