Turte keto din făină de cocos
pâine, tarte sărate, plăcinte LCHF

Turte keto din făină de cocos

Aceste turte sunt geniale. Se fac ușor și rapid, cu condiția să ai o tigaie anti-aderentă foarte bună și o paletă subțire și lată. Sunt moi și flexibile, astfel încât le poți rula cu diverse umpluturi, de exemplu cu salată de vinete, pate de ficat, cremă de brânză, etc. Se pot mânca și la micul dejun, pe post de pâine. Eu le folosesc la quesadilla.

Vreau să vă zic că experimentez la aceste turte de luni de zile, cam de când m-am apucat de regimul Low Carb High Fat. Am încercat numeroase rețete, cu diverse proporții dintre făină de cocos și tărâțe de psyllium. Unele conțineau și ulei de cocos și/sau praf de copt. De fiecare dată era un chin să întind aluatul, să transfer turtele în tigaie și mai ales să le întorc. Varianta pe care v-o propun astăzi a trecut deja proba de câteva ori, turtele se fac ușor, dacă urmați pașii din rețetă.

Pentru 4 turte, cu diametrul de circa 15-16 cm

  • 60 g făină de cocos
  • 15 g tărâțe de psyllium
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță praf de usturoi
  • cimbru, oregano, piper măcinat, boia, fulgi de ardei iute, după gust
  • 300 ml apă fierbinte
  • ulei de cocos pentru prăjit

Într-un bol se amestecă toate componentele uscate. Condimente se folosesc pentru a „distrage atenția” de la gustul dulce al făinii de cocos. Puneți ce combinație doriți.

Se toarnă apa fierbinte, se amestecă rapid cu o spatulă, până la formarea unui aluat de consistența plastilinei. Se lasă vreo 10-15 minute, ca să se umfle tărâțele și să se mai răcească aluatul.
Se împarte aluatul în 4 părți egale.

Fiecare bucată se întinde cu sucitorul între 2 hârtii de copt, până se obține diametrul de 16-17 cm.

Se scoate hârtia de deasupra, se răstoarnă turta pe o mână, se scoate cealaltă hârtie, apoi se transferă cu grijă turta într-o tigaie încinsă cu puțin ulei de cocos. Se coace până se rumenește (cam 2-4 minute), pe foc mediu spre mic. Folosind o paletă subțire și lată, se întoarce cu atenție turta pe partea cealaltă, se mai ține câteva minute până la rumenire.

 

Turtele se scot de preferință pe un prosop pus pe un grătar, ca să se evite pe cât e posibil condensarea.

Turtele se vor umfla un pic la copt și se vor micșora puțin în diametru, este normal.

Când s-au răcit de tot, se pot pune una peste alta și păstra la frigider, acoperite cu folie alimentară, timp de 2-3 zile.

Special pentru cititorii blogului Rețete LCHF magazinul NoSugarShop.ro oferă un cod de reducere de 5% la orice comandă: ReteteLCHF5.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply