Spanac călit în unt
Îmi plac multe legume, dar spanacul îl ador pur și simplu! Crud, în salate, sau gătit, în plăcinte, omlete sau garnituri simple, este grozav! Și se face extrem de rapid. Am mereu în congelator minim 1 pungă de spanac ca rezervă pentru zilele când nu am timp de bucătărit. Iar acum, în sezon, când îl vezi pe tarabele din piață, în vrafuri verzi și fragede, cum să-i reziști? Datorită conținutului foarte scăzut de glucide (sub 1 g), este leguma perfectă în orice dietă low-carb.
Cel mai des gătesc spanacul în unt clarifiat. Iese o garnitură savuroasă și cu o aromă intensă de unt.
Nu mă complic cu fierberea, îl gătesc direct. Această metodă nu doar îmi economisește timp, ci face ca spanacul să iasă mai plin de gust.
Pentru 2 porții
- 400-500 g spanac proaspăt (cântărit după curățare)
- 40-50 g unt (simplu sau clarifiat)
- 1 căței de usturoi sau 1 linguriță de pudră de usturoi
- sare
- piper măcinat, parmezan ras, opțional
Frunzele de spanac se aleg și se curăță de cozi (la cele tinere puteți păstra cozile, pentru un plus de fibre), se spală în chiuveta umplută cu apă sau într-un vas mai mare. Se schimbă 2-3 ape, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Într-o tigaie mai mare se încinge untul la foc mediu. Se adaugă frunzele de spanac și se pune imediat capacul.
După vreun minut, când frunzele se mai lasă, se amestecă în tigaie, se mai țin câteva minute, până se înmoaie frunzele de tot, se sărează, se pune usturoiul pisat și se închide focul.
Se poate servi imediat, presărat cu piper măcinat și/sau parmezan ras.