Friptură de miel gătită lent
fel principal, garnituri

Friptură de miel gătită lent

N-am fost dintotdeauna o amatoare a cărnii de miel. Am început să o apreciez abia de câțiva ani. Iar mai ales când am gustat-o în Grecia, m-am îndrăgostit pe viață de gustul specific al cărnii de miel. Am gătit carne de miel acasă de mai multe ori, mereu cu rezultat delicios. De obicei oscilez între 2 condimente de bază folosite alternativ: fie oregano (pentru un gust ce îmi amintește de Grecia), fie chimion (pentru o friptură în stil oriental). Pe lângă unul din aceste condimente, obișnuiesc să mai adaug usturoi și/sau pudră de ardei iute). Și banalul piper negru măcinat este potrivit aici.
Modul lent de gătire, la temperatură joasă, după părerea mea, este ideal când e vorba de carnea de miel. Pe lângă faptul că te scutește de efortul de a supraveghea friptura în permanență, asigură un rezultat fraged și suculent.

  • 1 pulpă de miel (a mea a avut 1,5 kg)
  • sare, condimente (oregano/chimion, pudră de ardei iute)
  • 2-3 căței de usturoi
  • suc de lămâie, opțional.

Pulpa de miel se decongelează (dacă e cazul), se spală și se șterge bine cu prosoape de hârtie. Se presară pe toate părțile cu sare și condimentele alese. Se poate stropi și cu suc de lămâie, după dorință.

Pulpa condimentată se pune într-o tavă care se acoperă (cu folie de aluminiu sau un capac, ce aveți) și se dă la rece pentru minim 10 ore (peste noapte e perfect). A doua zi, se scoate la temperatura bucătăriei pentru vreo oră, apoi se bagă în cuptor. Eu îl setez pe al meu la prima treaptă de temperatură (120 grade C), pun tava acoperită și uit de ea pentru cel puțin 4 ore. După acest interval descopăr carnea. Între timp, aceasta lasă zeamă și începe a răspândi un miros apetisant. Se ia cu lingura lichid din tavă și se toarnă peste carne, procedură care se va repeta periodic pe parcursul a o oră. Dacă vreți o rumenire mai accentuată a cărnii, puteți mări temperatura spre sfârșit.

Se mai lasă la cuptor pentru 1 oră (în total, deci, 5 ore) la 120 grade C. Se scoate tava din cuptor, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă vreo jumătate de oră înainte de servire.

Cel mai bine merge cu legume sotate în unt și, desigur, sos tzatziki.


TOTAL: 1509 grame, 3253.4 calorii, 450.6 proteine, 145.5 lipide, 3 carbohidrati, 0.2 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Friptură de miel gătită lent
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Leave a Reply