Lasagna low-carb, cu foi proteice Ciao Carb
Vă arătam acum ceva timp pe facebook o poză cu niște produse primite de la magazinul online NoSugarShop.ro.
Unul din ele mi-a atras atenția în mod special. Este vorba despre foi proteice de lasagna cu conținut scăzut de carbohidrați. Deși la ingrediente găsim gluten de grâu și făină de grâu (ceea ce face produsul nepotrivit pentru celiaci, din păcate), producătorul ne asigură că o porție de 50 g de foi de lasagna conține 11 g de carbohidrați și 4 g de fibre. Scăzând fibrele, obținem 7 g de carbohidrați net. Pachetul are 150 g, deci un total de 21 g de carbohidrați net la 10 foi de lasagna. De aici tragem concluzia simplă că o foaie de lasagna low-carb are circa 2 g de carbohidrați net.
Pentru rețeta de azi am folosit 4 foi. Mi-a ieșit o lasagna măricică pe care am împărțit-o în 2 porții generoase, potrivite pentru persoane care mănâncă o singură masă pe zi. Altfel, poate fi tăiată și în 3 sau chiar 4 porții.
Referitor la sosul bechamel, varianta keto. Sosul descris mai jos în rețetă l-am încercat mai demult la sugestia unei prietene și de atunci l-am folosit de nenumărate ori, inclusiv pentru mâncarea copiilor. Se comportă un pic diferit față de sosul clasic, este și normal, deoarece nu conține făină care să se îngroașe la gătit. Dar dă savoare suplimentară mâncărurilor, mai ales în cazul celor care de obicei ies mai uscate. Eu îl mai adaug în această budincă din carne, se potrivește tare bine.
Lasagna a ieșit foarte bună. În cazul în care nu suferiți de intoleranță la gluten, este o alternativă demnă de luat în seamă, ca fel principal ocazional. De ce ocazional? Pentru că procesul de preparare este unul laborios și de durată. Dar dacă vreți să „păcăliți” vreun musafir non-keto și să mâncați împreună din același fel la o masă, este produsul perfect ?.
În cazul în care vreți să încercați și voi rețeta de lasagna low-carb, găsiți foile proteice de lasagna pe site-ul NoSugarShop.ro. Dintr-un pachet de foi puteți face lasagna de vreo 3 ori. Mie mi-au mai rămas 6 foi, pe care le voi folosi la 2 lasagna.
Pentru 2 porții mari sau 3-4 mai mici
- pentru sosul de carne
- 500 g carne tocată
- 200 ml suc de roșii (passata)
- sare, piper, busuioc uscat
- pudră de ceapă/pudră de usturoi
- ulei de măsline
- 4 foi proteice de lasagna Ciao Carb
- pentru sos bechamel keto:
- 180 ml smântână dulce grasă
- 180 ml apă
- ½ linguriță gumă de xantan
- 20 g unt topit
- sare, nucșoară măcinată
- 125 g mozzarella moale
- 100 g parmezan ras
Într-o tigaie se încinge un pic de ulei de măsline și se călește carnea tocată. Se amestecă timp de 2-3 minute, apoi se adaugă sucul de roșii. Se lasă la foc mic vreo jumătate de oră. La sfârșit se asezonează după gust.
Se prepară sosul bechamel keto. Se pun între-un bol smântâna dulce, apa și guma de xanthan. Se mixează cu blenderul vertical timp de vreo 5-10 secunde. Se adaugă untul topit, sarea și nucșoara măcinată, și se mai mixează un pic. Trebuie să iasă o consistență asemănătoare sosului clasic bechamel.
Dacă nu aveți gumă de xanthan, puteți prepara și un alt tip de sos bechamel keto. Pe net am văzut multe variante ce conțin smântână dulce și brânzeturi, iar procedeul de preparare seamănă mult cu rețeta de sos de gorgonzola de aici de pe blog.
Se pregătesc foile de lasagna. Conform instrucțiunilor de pe pachet, acestea trebuie fierte timp de 12 minute sau până când devin al dente. Eu le-am fiert 9-10 minute, în apă cu sare și puțin ulei de măsline. Le-am fiert pe toate 4 o dată, nu s-au lipit și nici nu s-au rupt. Le-am putut scoate ușor din oală cu ajutorul unei palete.
Pentru asamblare se pregătește o formă de copt, sosul de carne, sosul bechamel keto, mozzarella rasă, parmezanul ras și foile de lasagna fierte al dente. Vă recomand să folosiți o formă de chec mai lată, așa cum am făcut eu. Foile de lasagna s-au potrivit perfect în ea.
Mai întâi se unge fundul formei cu 2-3 linguri de sos bechamel keto. Se scoate cu atenție o foaie de lasagna din oala cu apă și se așază în formă, apoi se unge cu sos bechamel keto. Apoi se distribuie uniform sos de carne (1/3 din cantitate) și se presară cu mozzarella și parmezan.
Se așază o nouă foaie și se repetă procedeul. Ultima foaie se unge cu sos bechamel keto și se presară restul de mozzarella și parmezan.
Se dă forma în cuptorul încins la foc mediu pentru vreo 45 de minute. Suprafața trebuie să fie rumenită uniform.
Lasagna low-carb preparată conform rețetei de mai sus nu poate fi tăiată în stare fierbinte. Eu am lăsat-o până s-a făcut caldă, apoi am reușit să o tai.
Este delicioasă și vă recomand să o încercați.