Pate de ficat, metoda rapidă
Cel mai bun pate de ficat este, după mine, cel făcut la cuptor. Dar și varianta rapidă merită să fie luată în seamă. În maxim o jumătate de oră obținem un pate fin și gustos, numai bun pentru micul dejun sau ca aperitiv, servit pe felii de chifle pufoase.
Pentru circa 6-8 porții
- 500 g ficat (eu am folosit de pui)
- 1 ceapă (70 g)
- 1 lingură de grăsime (untură sau unt clarifiat)
- 2 căței de usturoi
- 100 ml smântână dulce
- 80 g unt
- nucșoară, piper măcinat
Ficățeii se spală și se scurg bine. Într-o tigaie se încinge grăsimea și se pune ficatul, împreună cu ceapa și usturoiul tăiate mărunt.
Se țin pe foc mediu circa 8-10 minute, amestecând periodic.
Se sărează și se adaugă smântâna. Se lasă câteva clocote și se stinge focul.
În această etapă, aveți o mâncare delicioasă pe care o puteți servi cu orice fel de garnitură de legume.
După ce ficățeii s-au răcit, se mută într-un castron, se adaugă untul tăiat cuburi.
Se mixează cu blenderul de mână până la obținerea unei compoziții omogene. Se asezonează după gust, cu sare și condimente.
Se mută pateul într-un recipient cu capac, pentru a se păstra la rece.
Rezistă la frigider vreo 3 zile. Pentru a putea fi păstrat o perioadă mai lungă, se poate turna niște unt topit deasupra, cam de grosimea unui deget.
Se servește la mic dejun sau ca aperitiv.
TOTAL: 770 grame, 1615.5 calorii, 91.1 proteine, 137.6 lipide, 14.6 carbohidrati, 1.1 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.