Dovleac copt
Cine nu știe să coacă dovleac? Probabil că nu sunt multe persoane, dar o să las totuși această postare pe blog, pentru a vă arăta cum procedez eu. Cel mai des coc dovleac plăcintar. Este bun la gust, potrivit de dulce și destul de ușor de curățat. Coc un dovleac mai mare, apoi mare parte din el îl congelez porționat. Dar să știți că rezistă și la frigider cel puțin 3 zile sigur, într-o casoletă de plastic cu capac. La sfârșitul rețetei găsiți sugestii de rețete unde am folosit dovleac copt.
- 1 dovleac plăcintar (al meu a avut 1,5 kg, iar după coacere 1,2 kg)
Se încinge cuptorul la 200 grade C.
Dovleacul se spală și se șterge de apă. Se taie partea lungă a dovleacului, care se împarte în 4 pe lungime. Partea rotundă a dovleacului (cea care conține semințe) se taie mai întâi în jumătate, apoi fiecare bucată se împarte în 3. Cu ajutorul unei linguri, se curăță de semințe și filamente. Nu e nevoie să fie decojit.
Într-o tavă se așterne hârtie de copt și se așază bucățile de dovleac într-un singur strat.
Se acoperă tava cu un capac sau cu folie de aluminiu. Se dă în cuptorul încins pentru circa 35 de minute, apoi se verifică. Miezul trebuie să fie pătruns, dar să nu se terciuiască totuși. Cuțitul va intra cu ușurință într-un dovleac copt, fără să-i strice forma. Dacă e nevoie, se mai ține 5 minute, apoi se verifică din nou. Pentru o coacere mai rapidă, dovleacul se va tăia în bucăți mai mici.
După ce s-a copt, dovleacul se lasă în tavă până la răcirea completă.
Apoi se folosește după o rețetă concretă. În aceeași etapă se poate congela porționat, fie direct bucăți, fie se va pasa cu mixerul vertical în prealabil. Eu prefer să-l congelez bucăți și să-l pasez o dată cu ingredientele rețetei (după decongelarea prealabilă). Îl puteți decoji înainte de congelare.
În afară de a-l savura simplu, puteți folosi dovleacul copt în următoarele rețete:
Înghețată cu dovleac (de post)
Budincă cu semințe de chia și dovleac
Panna cotta cu dovleac și ciocolată
Prăjitură cu mascarpone și dovleac (de tip cheesecake)
Budincă de brânză cu dovleac copt
Și o rețetă nedulce se poate face din dovleac copt, adică o delicioasă supă-cremă
TOTAL: 1500 grame, 300 calorii, 15 proteine, 0 lipide, 75 carbohidrati, 30 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.