Ghimbir cu lămâie, pentru limonadă sau ceai
V-am mai vorbit despre amestecul de ghimbir cu lămâie, pe care îl folosesc vara la limonade, iar iarna la ceaiuri, ca adjuvant în răceli. Deși nu mai răcesc așa des ca înainte, ador să savurez acest ceai cu gust citric și ușor picant. Amestecul se face rapid și se păstrează la rece fără probleme câteva zile.
Este important pentru sănătatea voastră să folosiți lămâi bio sau netratate. Se găsesc acum la orice hipermarket, mereu am găsit când am avut nevoie.
În general, se folosesc cantități egale de lămâie și ghimbir, dar nu e nicio problemă dacă aveți proporții diferite.
Pentru un borcan de 800 ml
- 2 lămâi cu coaja netratată
- 250 g rădăcină de ghimbir
- îndulcitor, opțional și după gust
Lămâile se spală și se taie bucăți potrivite. La fel se procedează și cu rădăcina de ghimbir. Nu e nevoie să fie curățată de coajă, doar se vor tăia eventualele părți întunecate.
Bucățile de lămâie și de ghimbir se pun într-un vas cu cuțit și se toacă.
Compoziția obținută se mută într-un borcan curat, care se va ține la frigider.
Pentru a prepara o limonadă, se vor lua 1-2 lingurițe cu vârf din amestecul de lămâie cu ghimbir și se vor infuza timp de 10-15 minute în 300-400 ml apă rece. Același lucru este valabil pentru situația în care doriți să preparați un ceai, doar că apa se va înfierbânta în prealabil.
După infuzare, lichidul se strecoară, iar limonada sau ceaiul sunt gata! Se vor îndulci după gust. Eu am folosit Edulcorem Stevia 1:2, la pliculețe. Deoarece produsul este de 2 ori mai dulce ca zahărul, am folosit un singur pliculeț de 2 g la o cană de 350 ml. Pentru mine a fost suficient. Dacă vreți să-l încercați și voi, îl găsiți aici.
Pentru a păstra mai multă vreme amestecul, compoziția se va toca mai mărunt, până la consistența unui piure. Apoi se va distribui în forme de silicon pentru gheață/bomboane,
După congelare, cubulețele de ghimbir cu lămâie se mută într-o pungă cu ziplock.
Pentru prepararea unui ceai, se vor folosi 1-3 cuburi la o cană. Se pun cuburile în apa clocotită, se oprește focul și se lasă vasul acoperit timp de 10 minute, apoi ceaiul se strecoară și se servește.