Maioneză
Maioneza este un sos celebru de origine franceză, potrivit în alimentația Low Carb High Fat. Știința tradițională a nutriției îl prezintă ca pe un aliment greoi, nerecomandat sănătății. Maioneza din comerț este într-adevăr un mix dubios de uleiuri dezechilibrate din punct de vedere al raportului dintre acizii omega-3 și omega-6, cum ar fi cel de floarea soarelui sau de porumb, plus diverși agenți de îngroșare, cum ar fi amidonul. Nici nu se compară cu maioneza de casă, onctuoasă și catifelată. Aceasta se prepară foarte simplu și foarte repede. Nu aveți nevoie nici măcar de blender sau mixer, ci doar de un simplu tel tip pară și un bol. Dacă respectați câteva reguli simple, nu are cum să nu vă iasă maioneza. Gălbenușul trebuie să fie foarte proaspăt și la temperatura camerei, la fel ca și celelalte componente ale rețetei.
Maioneza este o sursă excelentă de grăsmi pentru postul cu ouă. Amănunte despre acest post găsiți în acest articol.
- 1 gălbenuș crud (alegeți surse sigure, eu am folosit ou de țară)
- 120 ml ulei (eu am pus amestec de măsline 2/3 + cocos 1/3)
- 1 linguriță muștar (atenție la conținutul de glucide de pe borcan, trebuie să fie minim)
- 1 linguriță suc de lămâie
- sare
Uleiul de cocos se topește, dacă e nevoie, și se amestecă cu cel de măsline. Muștarul meu era cu boabe și destul de acru, așa că nu am mai pus lămâie.
Se pune gălbenușul într-un bol, se adaugă muștarul și sucul de lămâie. Puneți bolul pe un prosop de bucătărie, ca să aibă stabilitate.
Începeți să faceți cu telul mișcări circulare în bol, adăugând uleiul treptat, mai întâi câteva picături, apoi spre sfârșit, în fir subțire. Mișcarea nu se întrerupe până nu se încorporează tot uleiul. În maxim 5 minute aveți un sos cremos, potrivit pentru o salată sau pentru a da consistență unui prânz mai ușurel.
Se păstrează la rece, maxim 2-3 zile.
TOTAL: 155 grame, 1072.1 calorii, 4.3 proteine, 116.5 lipide, 1.2 carbohidrati, 0 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.