Mucenici low-carb cu făină mix de fibre
Pentru cei care țin la tradiție, dar nu vor să renunțe la regimul low-carb, vă propun o alternativă sănătoasă pentru mucenicii moldovenești. Nu conțin zahăr și nici gluten, dar totuși sunt pufoși și buni. Pentru această rețetă am folosit mixul de fibre No Carb cu conținut foarte redus de carbohidrați. Pornind de la această sursă, am modificat un pic cantitățile, astfel încât rezultatul m-a mulțumit, și nu doar pe mine. Singura chestie pe care n-am reușit să o obțin este un sirop lipicios de care să se țină nuca măcinată. Data viitoare mă gândeam să tăvălesc ușor aluatul prin miez de nucă, să se lipească de el.
Un pont pe care l-am aflat recent, util la coacerea produselor făcute din făina fără carbohidrați, și pe care vreau să-l împărtășesc cu voi: coacerea se efectuează băgând tava într-o pungă de copt. Se pare că în acest mod se creează o atmosferă mai umedă, care este benefică acestui aluat și contribuie la pufoșenia rezultatului final. Găsiți aceste pungi în orice hypermarket, la raionul de hârtie de copt, pungi la rolă, saci de gunoi, etc. Se mai numesc pungi pentru friptură.
Pentru 6 mucenici
- pentru mucenici:
- 90 g făină de fibre No Carb
- 40 g unt
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
- 3 oua de mărime mijlocie
- 50 g îndulcitor pulbere
- 70 g cremă de brânză
- esență de vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie rasă
- 7 g drojdie amestecată cu o lingură de apă caldă
- pentru însiropat:
- 100 ml apă
- 1 lingură îndulcitor
- vanilie
- nucă măcinată
Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt și sarea.
Separat se bat ouăle cu îndulcitorul, crema de brânză, drojdia și aromele.
Se unesc compozițiile, adăugând și untul moale, parțial topit. Aluatul obținut este lipicios, se lasă să stea vreo 10-15 minute, după care va fi mai ușor de manevrat.
Cu mâinile unse cu puțin ulei de cocos, se împarte aluatul în 6 părți.
Fiecare bucată se împarte în 2 părți, din care se formează câte un șnur. Se unesc capetele șnururilor, formând cercuri.
Apoi se unesc câte două cercuri, formând un opt. Mucenicii se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bagă tava într-o pungă de copt, a mea era mărimea XXL (35/45 cm) și numai bine a încăput tava în ea.
Se lasă vreo 30 de minute, apoi se bagă tava în cuptorul încins la foc mediu (circa 170 grade C) până ce mucenicii se rumenesc (la mine a durat cam 35 de minute). Se scoate punga de copt, apoi se mai lasă tava vreo 5-10 minute.
Între timp se prepară siropul: se dă în clocot apa cu îndulcitorul, se adaugă vanilia.
Când mucenicii sunt gata, se ung cu o pensulă pe toate părțile cu siropul fierbinte, până ce acesta se absoarbe în întregime. Pentru luciu, se pot unge cu un pic de unt. Se presară cu nucă măcinată.
TOTAL: 572 grame, 1054.7 calorii, 31 proteine, 80.7 lipide, 89.3 carbohidrati, 81.5 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.
Ce interesant! Nu am incercat pana acum varianta clasica de mucenici, dar asta ma tenteaza.