Piftie (răcituri) de porc
salate, aperitive, diverse

Piftie (răcituri) de porc

Un aperitiv tradițional sănătos, cu mulți fani, între care și noi :). Până nu demult evitam să prepar piftie, din cauza timpului lung de fierbere și a mirosului persistent din casă. De curând am încercat varianta fierberii la oala sub presiune și am rămas impresionată de rezultat. Iese o piftie la fel de gustoasă ca cea fiartă multe ore, nimeni nu va sesiza diferența. Dacă nu dețineți deja o oală sub presiune, vă recomand călduros să vă achiziționați una. Există acum diferite variante, cu diverse capacități, la prețuri decente. De exemplu, pe emag, dar găsiți și în hipermarketuri, la raioanele dedicate. Dar desigur, puteți fierbe piftia în modul clasic, singura deosebire față de rețeta de mai jos este să puneți mai multă apă inițial, ca să se evapore pe parcurs.

Pentru 4 porții măricele (eu la servire împart una la 2 persoane)

  • 1 rasol (ciolan) crud de porc, al meu a avut circa 800 g
  • 1-2 picioare de porc, eu am avut unul de circa 700 g
  • 1 căpățână mare de usturoi
  • sare
  • 1,2-1,5 litri apă (sau mai multă)

Carnea se curăță bine (dacă e cazul, se pârlește pielea), se spală și se tranșează în bucăți egale. Dacă aveți ocazia, rugați măcelarul să vă taie bucățile direct când le cumpărați, cum am făcut eu.
Se pune carnea în oala sub presiune, se adaugă apă cât să cuprindă carnea, dar să nu o acopere integral.* Se pune 1 linguriță de sare, se acoperă oala cu capacul, se etanșează și se aprinde focul. Imediat ce se ridică supapa de presiune (se aude un sâsâit), se va da focul mic și se va ține la fiert 1 oră și jumătate. După scurgerea timpului, se stinge focul și se așteaptă până scade presiunea, abia după aceea se va deschide capacul oalei. Aveți grijă, să nu vă frigeți cu aburul fierbinte. Carnea se scoate într-o sită, să se răcească.

În zeama cărnii se adaugă sare cât să fie gustul ușor mai sărat decât obișnuiți, și usturoiul pisat. Se vântură cu un polonic zeama timp de câteva minute, apoi se strecoară. Dacă vi se pare multă grăsime, o puteți înlătura. Pentru aceasta, aveți 2 opțiuni: fie o culegeți atent cu o lingură de pe suprafața lichidului, fie o strângeți de pe piftia închegată, înainte de a o servi. Eu nu o scot deloc, nu mi se pare multă grăsime și nici nu mă deranjează. 🙂
Carnea răcită se desface în bucăți mai mici și se distribuie în boluri. Zeama strecurată se toarnă peste carne.

După răcirea compoziției, se acoperă bolurile cu folie și se bagă la frigider. Peste câteva ore, când piftia se va fi prins deja, o puteți savura.

Se păstrează la rece mai multe zile. Nu se congelează.

* Dacă veți fierbe piftia în modul clasic, se folosește o cratiță (ca să fie suprafața mai mare de evaporare), adăugați apă cât să acopere carnea cam cu 1-2 degete. Se pune cratița pe foc mare inițial, dar după ce se începe să fiarbă, se dă focul cât mai mic posibil și se ține 5-6 ore, fără capac, până când carnea se desface ușor de pe os, iar zeama scade. Mai departe se procedează la fel ca în restul rețetei.


TOTAL: 2700 grame, 4320 calorii, 281.3 proteine, 344.7 lipide, 2.4 carbohidrati, 0 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com

Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.

Print Friendly, PDF & Email
Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Piftie (răcituri) de porc
Autor
Data publicării
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Leave a Reply