Supă de carne
O supă de carne, limpede și grasă, poate fi baza unei ciorbe sau a unei supe pasate. Sau poate fi o băutură nutritivă și reconfortantă pe timp de iarnă. Vă recomand să o preparați din carne obținută din surse sigure, de la animale crescute natural. În acest fel, supa va fi nu doar plină de savoare, ci și de nutrienți importanți. Supa preparată și răcită poate fi porționată și congelată. Pe urmă doar scoateți din congelator cantitatea dorită și o folosiți la ciorbe, supe creme sau sosuri. Pentru rețeta de azi, am folosit pui de țară. Cele mai potrivite părți ale puiului pentru supă sunt: spinarea, ghearele, gâtul, măruntaiele (pipota, ficatul). Combinația de legume este opțională, dar totuși ceapa nu ar trebui să lipsească.
Pentru 3 litri de supă de carne:
- carne de pui* cu os (spinarea, ghearele, gâtul) și măruntaie de pui
- 1 țelină cu frunze
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1-2 păstârnaci
- sare, cimbru
Carnea de pui se spală, se pune într-o oală mare, deasupra se toarnă circa 3,5 litri de apă. Se sărează și se pune oala la fiert. Se ia spuma de la suprafață, apoi, când începe să fiarbă, se adaugă legumele întregi spălate și curățate. Se dă focul la minim și se fierbe 1 oră. După ce se stinge focul, se lasă acoperit măcar o jumătate de oră, apoi se strecoară. Legumele se aruncă, dar carnea o puteți scoate de pe oase și folosi la o tocăniță în genul acesteia.
Supa o puteți folosi pentru a face ciorbă de perișoare sau altceva. O puteți și congela în porții potrivite.
*La fel se poate face și cu carne de porc sau vită. Alegeți carne cu os și grăsime. Timpul de fierbere poate să fie ceva mai mare, de 1,5-2 ore.