Terină din urechi de porc
Acest aperitiv original poate înlocui cu succes piftia de sărbători. Urechi de porc găsiți la măcelării, mai ales în această perioadă, când carnea de porc este foarte căutată. Eventual, întrebați și rugați să vă oprească. Vă asigur că merită să încercați terina, este delicioasă, iar de conținutul ridicat de colagen nici nu cred că e cazul să vă zic. Un aperitiv gustos și sănătos, ce poate fi mai grozav de atât?
Eu am folosit o formă rotundă, dar voi puteți prepara terina într-o formă dreptunghiulară, de chec, va fi chiar mai simplu de porționat. Data viitoare am să fac și eu la fel. Cantitățile sunt aproximative, ajustați sarea și condimentele după gustul personal, iar dimensiunea formei, după cantitățile pe care le dețineți.
Pentru o terină de circa 16-18 felii
- 8 urechi de porc
- 1 ceapă
- sare, foi de dafin, piper boabe
- apă
- usturoi pisat, piper măcinat, coriandru măcinat (opțional)
Urechile se pârlesc, dacă e cazul, se spală bine și se pun la fiert, cu ceapa, sarea și condimentele. Se fierb circa 60 de minute (se poate și mai mult chiar) la oala sub presiune sau 3-4 ore pe aragaz. Se lasă la răcit până când devin călduțe.
Se pregătește o formă care se tapetează cu folie de plastic (daca se folosesc forme de silicon, nu e nevoie de folie). Se așază urechile de porc în straturi, presărându-le cu sare, usturoi pisat și eventul, piper măcinat.
Se pune o farfurie deasupra, apoi o greutate (un borcan umplut cu apă) și se dă toată construcția la frigider, pentru 8-10 ore. A doua zi se răstoarnă terina pe un platou, se feliază și se servește. Cel mai bine merge cu hrean sau muștar.
Se păstrează la rece vreo 4-5 zile.