Tort Trio mousse de ciocolată
Un tort aspectuos și mega vestit, nu am văzut cofetărie care să nu-l aibă în vitrină. Straturile de ciocolată în degrade îți iau ochii, iar gustul este unul mirific. De multă vreme plănuiam să fac și eu un tort similar, dar fără zahăr, însă abia recent mi s-au aliniat planetele. Deși e un proces care necesită timp și mai ales răbdare, nu este dificil, iar rezultatul merită așteptarea. Secretul de bază este să folosiți o ciocolată bună. Și dacă la capitolul ciocolată neagră (fără sau cu puține zaharuri) aveți destul opțiuni pe piața din România (Heidi, marca proprie Lidl, Secretele Ramonei ș.a.), când e vorba de ciocolată albă, situația este mai complicată. Singurele 2 sortimente românești de ciocolată albă fără zahăr cu preț ok pe care le-am găsit și încercat sunt de la Sweeteria și de la Secretele Ramonei. Ultima este și preferata mea: se topește ușor, este cremoasă și se integrează perfect în creme. O găsiți pe site-ul greensugar.ro . Cât privește ciocolata cu lapte, aceasta nu e o problemă, dacă le aveți pe primele două.
Tortul cu 3 feluri de ciocolată este foarte consistent, de aceea recomand să-l împărțiți în felii subțiri, de 70-80 g, și să vă bucurați de el la ocazii cu adevărat speciale.
Pentru un tort cu diametrul de 18 cm (14-16 felii)
- blat:
- 2 ouă
- 20 g Green Sugar Premium (sau alt îndulcitor)
- vanilie
- 50 ml smântână dulce
- 25 g făină de cocos
- 15 g cacao
- ¼ linguriță praf de copt
- straturi de ciocolată:
- 360 g ciocolată (câte 120 g de ciocolată neagra, cu lapte și albă, sau câte 180 g de ciocolată neagră și albă)
- 270 g smântână dulce pentru frișcă (30-35% grăsime)
- 10 g gelatină + 50 ml apă
- 390 g smântână dulce pentru bătut
Ouăle se bat cu îndulcitorul, smântâna și vanilia, se adaugă ingredientele uscate și se omogenizează.
Aluatul obținut se toarnă în forma în care va fi asamblat tortul (unsă cu unt și/sau tapetată cu hârtie de copt, iar dacă forma e de silicon, nu se unge cu nimic).
Blatul se coace la foc mediu (170 grade C) vreo 15 minute, până se prinde pe toată suprafața. Se scoate pe un grătar la răcit.
Ciocolata se rupe bucățele sau se sparge cu un cuțit.
Se distribuie în 3 castroane. Eu nu am avut ciocolată cu lapte, așa că am făcut un mix între ciocolata albă și cea neagră.
Gelatina se pune la hidratat cu apă rece. Se toarnă într-un vas prima cantitate de smântână dulce.
Smântâna se pune la fiert. Când aproape dă în clocot, se oprește focul, se adaugă gelatina hidratată și se amestecă bine, până la topirea completă a acesteia.
Se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolată, câte 1/3 din compoziție în fiecare vas cu ciocolată.
Se lasă 5 minute, apoi se amestecă bine în fiecare vas, pentru topirea completă a ciocolatei. Dacă mai rămân bucățele de ciocolată, se dă vasul câteva secunde la microunde sau se pune pe bain-marie câteva minute. Se lasă toate compozițiile de ciocolată să ajungă la temperatura camerei.
A doua cantitate de smântână dulce se bate cu mixerul, dar nu de tot, ci pe jumătate, adică să-și mențină forma, dar să rămână moale.
Se pregătește forma pentru asamblare. Dacă aveți formă de silicon, doar puneți blatul în ea și nu mai aveți altceva de făcut. Dacă aveți o formă cu pereții detașabili, puneți blatul pe un platou și închideți inelul în jurul lui (nu se mai folosește fundul formei). Pentru o detașare ulterioară mai simplă, puteți tapeta inelul pe interior cu folie de acetofan (sau hârtie de copt).
Se toarnă 1/3 din frișca semi-bătută peste amestecul de ciocolată neagră, se omogenizează cu o spatulă și se toarnă crema peste blat. Se dă forma la congelator pentru 20 de minute.
Se încorporează 1/3 din frișca semi-bătută în amestecul de ciocolată cu lapte, apoi se toarnă peste primul strat care trebuie să fie închegat. Iar se dă forma la congelator pentru 20 de minute.
Și la final, ultima treime de frișcă semi-bătută se încorporează în amestecul de ciocolată albă și se toarnă peste al doilea strat.
Tortul se dă la congelator pentru minim 5 ore sau chiar peste noapte. Dacă tortul a fost asamblat direct pe platou, se poate lăsa doar la frigider, minim 8 ore.
Cu câteva ore înainte de servire se scoate tortul din formă și se lasă la frigider până se decongelează și este bun de servit. Dacă a fost asamblat pe platou, doar se scoate inelul și folia (hârtia) din jurul lui și se servește.
Tortul se poate glazura și orna după gustul personal. Eu am preferat să-l las simplu.
Se taie cu un cuțit încălzit și spălat după fiecare tăietură.
TOTAL: 1300 grame, 4650.5 calorii, 77.1 proteine, 435.9 lipide, 92.8 carbohidrati, 25.1 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.