Chec keto cu vișine
Dacă faceți parte din comunitățile keto/low-carb românești, cu siguranță ați auzit de Cristina Ioniță (dietaketogenica.ro) și de ultima ei carte apărută, Anotimpuri în farfurie, în care vorbește despre importanța alimentației bazate pe produse autohtone, de sezon. Toate argumentele sunt susținute de studii efectuate de-a lungul timpului de către cercetătorii în domeniu. Vă recomand să vă luați această carte, cât o mai găsiți pe stoc (aici). Reprezintă o lectură interesantă și clară, chiar dacă nu le ai cu știința. În plus, în afara părții teoretice, cartea dispune și de o serie de rețete, clasificate pe anotimpuri, care pot fi preparate din produse specifice fiecărui sezon. Am pus ochiul deja pe câteva, iar pentru azi am ales să vă prezint acest minunat chec cu vișine. Singura modificare a fost îndulcitorul, am folosit Green Sugar, ca în majoritatea rețetelor mele dulci.
Mi-au ieșit nu unul, ci două checuri. Datorită albușurilor bătute spumă, aluatul a rămas plin de volum chiar și după ce am încorporat făina de cocos. Consistența checului copt este moale și parcă însiropată, iar vișinele reprezintă un accent acrișor mai mult decât potrivit. Puteți înlocui vișinele cu alte fructe: afine, coacăze, fragi, cubulețe de căpșuni, mure.
Pentru un chec (sau două) de 10 porții
- 8 ouă
- 200 g iaurt grecesc
- 70 g făină de cocos
- 10 g praf de copt
- 100 g Green Sugar
- 200 g vișine
- un praf de sare
60 g din făina de cocos se amestecă cu praful de copt. Restul făinii se presară peste vișinele curățate de sâmburi.
Ouăle se separă. Albușurile se bat cu un praf de sare și cu jumătate din cantitatea de îndulcitor.
Gălbenușurile se mixează cu restul de îndulcitor și cu iaurtul, apoi se unesc cu bezeaua.
Cu ajutorul unei spatule și cu mișcări ușoare, se încorporează treptat 60 g din făina de cocos, amestecată cu praful de copt.
Aluatul obținut se toarnă într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se distribuie uniform vișinele.
Checul se coace în cuptorul încins la 160-170 grade C, până e rumenit, iar suprafața revine atunci când e apăsată cu degetul. La mine a durat cam 45 de minute, dar spre sfârșit am acoperit forma cu hârtie de copt.
Checul se scoate pe un grătar și se taie după răcirea completă. Se păstrează la rece.
TOTAL: 1010 grame, 1281.6 calorii, 77.5 proteine, 80.8 lipide, 63 carbohidrati, 15.9 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.