Ciorbă de miel cu borș și leuștean
O ciorbă potrivită pentru sărbătorile pascale (și nu numai), în varianta low-carb.
Eu dreg toate ciorbele cu smântână și gălbenușuri. Dacă nu vă place, omiteți acest pas.
Pentru circa 10 porții
- 1 kg carne de miel cu os (eu am folosit spată)
- legume și albitură pentru ciorbă, eu am avut: ceapă, morcov, păstârnac, țelină și câteva fire de leuștean
- 3 l apă
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de leurdă, opțional
- 1 dovlecel
- 1 ardei capia, opțional
- 500 ml borș acru
- 1 legătură de leuștean (+ mărar, pătrunjel)
- 300 g smântână grasă + 2 gălbenușuri, opțional
- sare, cimbru
- ardei iute, opțional
Carnea de miel se spală bine și se pune la fiert. Se sărează și se înlătură toată spuma, pe măsură ce se formează. Când nu mai e spumă, se adaugă legumele și albitura, și se dă focul mic. Se fierbe până e carnea pătrunsă (la mine a durat 1 oră și vreun sfert). Supa se strecoară, legumele se aruncă, iar carnea se dezosează.
Se pun bucățile de carne în supa strecurată, se aduce la fierbere și se adaugă ardeiul și dovlecelul tăiate cuburi. Se fierb vreo 5 minute, apoi se pune ceapa verde și leurda tăiate mărunt. Se mai ține 3-5 minute la fiert și se toarnă borșul înfierbântat separat într-un ibric.
După dorință, se drege ciorba cu smântâna amestecată cu gălbenușurile și cu un polonic de zeamă. Se adaugă leușteanul mărunțit (și celelalte verdețuri) și se închide focul. Înainte de servire, se lasă să stea vreo jumătate de oră.