Friptură gătită lent
fel principal, garnituri

Friptură gătită lent

În pozele mele cu prânz sau cină, pe care le postez periodic pe pagina de facebook a blogului, apare destul de des friptura gătită lent. Ce este această friptură, cum se face și mai ales, de ce e printre preferatele mele?

Gătitul lent (slow cooking) înseamnă să expui alimentul la o temperatură redusă, mai mult timp. Atunci când carnea se ține la o temperatură sub 100 grade C, după mai multe ore capătă o frăgezime nemaipomenită. Tendoanele și articulațiile se înmoaie, astfel colagenul devine mai digerabil. Un articol despre colagen și beneficiile acestuia puteți citi aici.

Cel mai des folosesc pentru gătitul lent oala multicooker. A mea are un regim numit stew, cu o temperatură de 90 grade C. Avantajul este că această oală nu se încinge precum un cuptor, și că nu trebuie să o păzesc. Oala oprește gătitul la sfârșitul programului, intrând în regimul „păstrare la cald”. De asemenea, în astfel de oală mâncarea nu se arde.

Puteți folosi și oala crock-pot, dar deoarece nu dețin una, nu aș putea să vă dau detalii exacte privind funcționarea ei. Însă îmi imaginez că procesul este unul foarte asemănător.

Rezultate foarte bune am obținut și la cuptor, la cea mai mică treaptă de căldură (cuptorul meu are o temperatură de 120 grade C la treapta 1). Am remarcat că la această treaptă cuptorul nu se încinge foarte mult, însă supravegherea intră categoric în discuție.

Pentru rețeta de azi am folosit o bucată de piept de porc. Puteți pune bucată întreagă sau feliată, porc sau vită, sau un amestec din cele două. Puteți folosi cu succes carne de la păsări de țară (găină, rață, gâscă). Nu ocoliți carnea de oaie, condimentele potrivite și gătitul lent o aduc la perfecțiune. Singura condiție este să fie carnea grasă. Nu are rost să gătiți lent o carne slabă, căci va ieși o talpă fără gust. Grăsimea este cea care dă savoare cărnii, se știe. În plus, cei care duc un mod de viață ketogenic / low-carb știu foarte bine care e treaba cu grăsimile animale și nu se tem de ele.

  • pentru circa 1 kg carne de porc, vită sau oaie, cu grăsime (ceafă, rasol, piept) sau pasăre de țară (pulpe, spinare, aripi, piept mai gras)
  • sare, condimente
  • un pic de ulei de cocos sau untură
  • 1 ceapă, opțional
  • 2-3 căței de usturoi, opțional

Carnea se sărează, se condimentează și se lasă la temperatura camerei vreo 30-60 de minute.

Dacă aveți o oală multicooker ca a mea, porniți regimul de prăjit (fry) și rumeniți bucata de carne pe toate părțile, în puțin ulei de cocos sau untură.

 

Adăugați o ceapă întreagă. Apoi schimbați la regimul cu temperatură mai mică (90 grade C) (stew) și setați timpul. Pentru o bucată întreagă de 1 kg va fi nevoie de 3-4 ore. În cazul în care carnea este feliată, fără os, sunt de ajuns 2-3 ore. Pentru pasărea de țară (rață, gâscă, găină mai bătrână) e nevoie de aproximativ 4-5 ore.

Nu e nevoie de apă, carnea va lăsa lichid suficient. Sucul lăsat de carne, apropo, este atât de concentrat și savuros, încât poate fi folosit la sosuri sau, diluat, la ciorbe.

La sfârșitul gătitului se scoate ceapa și se adaugă usturoiul pisat.

Carnea gătită în acest mod se păstrează la rece câteva zile fără probleme. Zilnic, puteți încălzi din ea atât cât consumați. La prepararea garniturii puteți folosi cu succes grăsimea și lichidul lăsate de carne.

Modul de preparare la cuptor este similar. Aveți nevoie de un vas cu capac (de fontă, de inox sau emailat). Carnea mai întâi se călește ușor pe aragaz, fie într-o tigaie, fie direct în vasul în care se va coace. Se adaugă ceapa, se acoperă forma (cu capac sau folie de aluminiu) și se dă la cuptor, pornind treapta cea mai mică de temperatură. Timpii de coacere sunt aproape la fel cu cei de mai sus, însă ați putea scade circa o jumătate de oră, dacă temperatura cuptorului depășește 100 de grade C.

Votează dacă îți place
recipe image
Rețetă
Friptură gătită lent
Autor
Data publicării
Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

Leave a Reply