Castraveți murați cu sare
E o rețetă super simplă. Mi-a plăcut cel mai mult din toate încercate până acum. Castraveții se murează rapid și sunt crocanți, ușor acidulați. Singura condiție este să aveți loc la rece (frigider sau beci/pivniță), pentru că legumele fermentate, adică cele cu adevărat sănătoase și pline de probiotice, trebuie păstrate la rece. La temperatura camerei fermentația are loc prea repede și legumele se acresc prea tare. Dacă nu aveți mult loc în frigider, puteți mura castraveți de mai multe ori pe sezon, așa cum fac eu. Nu vă dau cantități exacte, le potriviți în funcție de câte borcane aveți.
Aveți nevoie de următoarele:
- castraveți
- rădăcină de hrean
- frunze de țelină
- usturoi
- ardei iute, opțional
- crenguțe de mărar cu floare (verde sau uscat)
- piper boabe
- muștar boabe
- sare neiodată
- apă filtrată
Alegeți castraveți de mărime medie spre mică, proaspeți, care încă au agățată floarea la un capăt. Se spală bine în apă foarte rece.
În borcane de sticlă curate se așază în cantități potrivite crenguțe de mărar, frunze de țelină și căței de usturoi. Castraveții (și eventual câțiva ardei iuți) se așază și ei borcane, cât mai strâns posibil, alternând cu bucăți de rădăcină de hrean, căței de usturoi și tulpini de mărar.
Atunci când borcanele sunt pline, se pun și boabele de piper și muștar (eu pun din ochi, cam o lingură de boabe de muștar și o linguriță de boabe de piper la un borcan de 4 l) și se pregătește saramura.
Cantitatea de sare se pune după volumul borcanului. La fiecare litru intra câte 1 lingură rasă de sare neiodată. Adică la un borcan de 2 litri punem 2 linguri, la unul de 3 litri, 3 linguri, ați înțeles ideea.
Se toarnă deasupra apă filtrată până la umplerea borcanelor. Dacă vreun castravete iese la suprafață, îl blocăm cu o tulpină de mărar.
Se lasă borcanele la temperatura camerei 5-7 zile, acoperite cu capace curate.
Începând de prin ziua a 3-a, saramura trebuie vânturată. În acest scop, se ia o oală în care se varsă saramura din borcan, ținând cu mâna gura acestuia, să nu cadă castraveții. Apoi saramura se toarnă înapoi în borcan, se pune capacul și se mai lasă până a doua zi. Este foarte important ca și oala și mâinile să fie curate, ca să nu ajungă microbi străini în borcan, iar fermentația să o ia pe căi greșite. Este suficient să vânturați saramura vreo 3 zile, apoi puteți gusta murăturile. La mine, cam la 22-23 de grade în bucătărie, murăturile sunt gata în maxim 6 zile. Din acel moment, borcanele trebuie date la rece, ca fermentația să se oprească.
Castraveții murați se consumă la orice doriți, dar cel mai bine merg la cărnuri grase. De asemenea sunt foarte buni și în această salată.
Fix după aceeași metodă se pot mura și alte legume: gogonele, conopidă, morcovi.