Cozonac low-carb cu lămâie
Aș fi putut să-i zic cozonac de tip panettone, dar nu este dospit și aerat, precum cel clasic. Nici nu e posibil, deoarece acest cozonac, la fel ca și restul dulciurilor keto/low-carb, nu conține gluten. Însă rezultatul m-a încântat atât de mult (și nu doar pe mine), încât sunt sigură că merită să-l încercați, atât pentru Crăciun, cât și cu orice altă ocazie specială. Iese ca o prăjitură densă și parcă însiropată, cu gust intens de lămâie.
Guma de xanthan este opțională, dar cu ea obțineți un aluat mai legat. Presupun că poate fi înlocuită cu făină de konjac sau tărâțe de psyllium, dar nu am încercat încă în această variantă.
La coacere, aveți grijă să țineți focul mai mic și să verificați periodic cozonacul. Făina de cocos din compoziție face ca aluatul să se rumenească mai repede decât ar trebui. E bine ca cel puțin jumătate din timpul coacerii să acoperiți forma cu folie de aluminiu. Sursa de inspirație: aici.
- 150 g făină de migdale
- 60 g făină de cocos
- 3 ouă
- 150 g Green Sugar
- 1,5 linguriță praf de copt
- 1 linguriță gumă de xantan
- un praf de sare
- 50 g unt
- 100 g cremă de brânză sau mascarpone
- 200 ml smântână dulce grasă
- 2 linguri de coajă de lămâie confiată, fără zahăr
- vanilie
- 2-3 linguri Green Sugar pudră
- 1-2 lingurițe suc de lămâie
- fulgi de migdale sau picături de ciocolată pentru ornat
Se amestecă ambele tipuri de făină cu praful de copt și guma de xanthan.
Într-un bol se bat ouăle cu sarea și îndulcitorul, folosind mixerul. Se încorporează, bătând continuu, untul moale, crema de brânză și smântâna.
Se unesc cele două compoziții, adăugând vanilia și coaja confiată de lămâie. Se lasă aluatul să stea vreo 10 minute, apoi, dacă e nevoie, se mai reglează consistența, adăugând smântână dulce sau făină de cocos/migdale. Trebuie să fie un aluat suficient de gros, încât să-și păstreze forma, dar lipicios.
Se transferă într-o formă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt (eu am folosit o formă de hârtie, cu care mi-am luat țeapă, pentru că s-a cam lipit cozonacul de ea, chiar și unsă), cu diametrul de circa 20 cm.
Se coace la foc mediu spre mic (în jur de 150-165 grade C). Timpul de coacere depinde și de mărimea formei. La mine a durat o oră și jumătate. Prima oră am ținut forma acoperită cu folie de aluminiu.
Cozonacul este gata atunci când suprafața este prinsă și rumenită în întregime. Se scoate pe un grătar să se răcească.
După ce s-a răcit de tot, se prepară glazura. Se amestecă green sugar pudră cu puțin suc de lămâie, adăugându-l treptat, cât să iasă o glazură care să poată fi întinsă cu lingura pe suprafața cozonacului. Se presară cu fulgi de migdale sau picături de ciocolată.
În cel mult o jumătate de oră glazura se va usca, iar cozonacul poate fi feliat și servit. Dar eu vă recomand totuși să-l lăsați să stea câteva ore înainte de a-l tăia.
TOTAL: 955 grame, 2840.6 calorii, 83 proteine, 276.4 lipide, 37.1 carbohidrati, 33.2 fibre
Sursa: http://calorii.oneden.com
Notă: Aceste calcule sunt aproximative. Dacă țineți un regim alimentar strict, vă recomand să vă faceți propriile calcule, pornind de la produsele concrete folosite.